Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
Hollywood” este un cântec înregistrat de interpreta americană Madonna. Piesa a fost compusă și produsă de Madonna și Mirwais Ahmadzaï pentru cel de-al nouălea ei album de studio, American Life (2003). La 14 iulie 2003, cântecul a fost lansat drept cel de-al doilea disc single extras de pe materialul discografic respectiv, sub egida casei de discuri Maverick Records. Acesta a fost inclus ulterior în albumul greatest hits Celebration (2009). Din punct de vedere muzical, „Hollywood” este un cântec folk rock ce discută despre cultura americană și avariție, concentrându-se pe Hollywood, California, drept un loc al starurilor pop și al viselor iluzorii. Vocea Madonnei a fost comparată cu cea a unei fete; în timpul piesei artista cântă, de asemenea, rap, în timpul frazei repetitive „Push the button”. Ahmadzaï a fost responsabil cu programarea melodiei, dorindu-și să o aibă o compoziție simplă și să nu folosească un număr mare de instrumente muzicale.

Numeroase versiuni remix ale melodiei „Hollywood”, realizate de DJ precum Jacques Lu Cont, The Micronauts, Paul Oakenfold, Deepsky și Victor Calderone, au fost incluse pe lansările fizice ale single-ului din întreaga lume. Criticii de specialitate au lăudat natura captivantă a piesei, însă au criticat versurile. Cântecul a ocupat prima poziție a clasamentelor componente ale revistei Billboard, Hot Dance Club Songs și Hot Dance Singles Sales. Debutul variantelor remix pentru piesa „Hollywood” în topul Dance Singles Sales i-a oferit Madonnei cel mai lung șir de cântece care ajung pe prima poziție în ierarhia respectivă, „Hollywood” fiind al șaselea consecutiv. Single-ul a devenit, de asemenea, un șlagăr de top zece în Canada, Finlanda, Italia și România, ocupând totodată locul doi în clasamentele comerciale din Regatul Unit.

Un videoclip muzical regizat de Jean-Baptiste Mondino o înfățișează pe Madonna prezentând suișurile și coborâșurile vieții din Hollywood. În urma lansării clipului, fiul fotografului francez Guy Bourdin a intentat un proces federal în care o acuza pe Madonna că a copiat lucrări ale tatălui său, exemplificând prin secvențe din videoclip ce se aseamănă cu fotografii realizate de acesta în anii '80. „Hollywood” a fost interpretat pentru prima oară într-o versiune acustică, alături de cântecele „American Life” și „Mother and Father”, într-un turneu promoțional pentru album. În august 2003, Madonna a deschid gala premiilor MTV Video Music Awards interpretând un potpuriu alcătuit din melodiile „Like a Virgin” și „Hollywood” alături de Britney Spears, Christina Aguilera și Missy Elliott. În timpul spectacolului, Madonna le-a sărutat pe Spears și Aguilera pe buze, generând o reacție puternică din partea publicațiilor mass-media. „Hollywood” a fost ulterior inclus drept un antract de dans pentru turneul Re-Invention World Tour din anul 2004.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
27 aprilie:
Ferdinand Magellan

Alte aniversări: 26 aprilie27 aprilie28 aprilie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.