Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
Lista piloților din timpul Primului Război Mondial creditați cu mai mult de 20 de victorii prezintă în ordine descrescătoare piloții militari care au doborât peste 20 (inclusiv) de avioane inamice în decursul Primului Război Mondial. Termenul de „victorie” se referă la doborârea unui avion inamic prin combat aerian, iar pilotul cu mai mult de 5 victorii este denumit în unele țări „as” (engleză ace), termen utilizat prima dată în timpul Primului Război Mondial de un ziar francez, care îl descria pe Adolphe Pégoud drept l'as după doborârea a cinci avioane germane. La începutul Primului Război Mondial nu fusese încă inventat modelul de combat aerian, iar avioanele erau folosite exclusiv pentru recunoaștere aeriană și culegere de informații. Odată cu lupta aeriană care ducea la doborârea altui avion, a fost dezvoltat și sistemul de contabilizare a „victoriilor aeriene”.

Cuantificarea este oficială, dar controversată în ce privește susținerea sa de surse și a modul diferit de definire a unei victorii aeriene de către națiunile participante la război. În anii de început ai aviației militare, diferitele servicii aeriene au dezvoltat metode diverse de atribuire a creditului pentru victoriile aeriene. Niciunul din aceste sisteme de cuantificare nu este imbatabil și toate au fost subiectul modificărilor. Chiar și numărul oficial de victorii reale necesare pentru a califica un pilot drept „as” variază.

Germanii nu au utilizat termenul „as”, ci s-au referit la piloții lor cu minim 10 victorii aeriene prin termenul Überkanone (tun uriaș), inițial dând crezare pilotului pentru fiecare doborâre a unui avion inamic, iar apoi doar după identificarea vizuală a rămășițelor epavei inamice și a ocupantului sau ocupanților săi. Sistemul francez al Armee de l'Air înregistra de asemenea în funcție de avioanele distruse dar acorda credit total fiecărui pilot sau tunar participant la victoria aeriană, ceea ce putea însemna uneori creditarea mai multor piloți pentru doborârea aceluiași avion. Majoritatea celorlalte națiuni (inclusiv Statele Unite) au adoptat sistemul francez. Aviația brtanică a luptat adesea deasupra teritoriului german, astfel că nu a putut fi urmată practica germană de identificare vizuală a rămășițelor avioanelor doborâte sau a ocupanților acestora. Luptele aeriene timpurii forțau adesea retragerea sau aterizarea de urgență a oponentului în teritoriul propriu. Prin urmare, practica britanică era de a acorda credit luptelor aeriene a căror descriere era întărită ca fiind „decisivă” de către ofițerul comandant al escadrilei combatante; aici se puteau include și avioanele germane forțate să aterizeze de urgență sau văzute ultima dată ca „scăpate de sub control”, dar a căror prăbușire fusese verificată. Sistemul rusesc contabilizează uneori victoriile fără ca acestea să fie reflectate prin distrugerea inamicului. Termenul de „as” nu a fost niciodată utilizat de britanici.

În timp ce statutul de „as/pilot de elită/überkanone” era câștigat în special de piloții avioanelor de vânătoare, bombardierelor sau echipajelor de recunoaștere, uneori și observatorii sau mitraliorii avioanelor cu două locuri precum Bristol F.2b doborau avioane inamice. Dacă un avion cu un echipaj de doi reușea o victorie aeriană, ambii erau creditați cu victoria și, pentru că de obicei piloții făceau echipe cu diferiți observatori/mitraliori, un observator putea fi un as în vreme ce pilotul său nu.

utilizat de Manfred von Richthofen]]
Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
20 aprilie: Ziua limbii chineze
Louis Pasteur

Alte aniversări: 19 aprilie20 aprilie21 aprilie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.