Uniunea Europeană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Uniunea Europeana (UE) este o grupare politică, socială şi economică, dezvoltată în Europa, ce este compusă din 25 ţări.

Drapel
Drapel

Instituţii

Uniunea Europeană este compusă din 5 instituţii principale, plus câteva alte organisme cu funcţii specializate:

Membri

Fișier:Drapel european 25.png
Europa celor 25

În prezent există 25 de state membre, dintre care şase membri fondatori din 1952:

Alte nouă sunt state care au aderat succesiv:

În final, pe 13 decembrie 2002 s-a decis că începând cu 1 mai 2004, fac parte din UE:

Alte patru ţări, Bulgaria, România, Croaţia şi Turcia (asociată din 1963 şi în uniune dogmală din 1996), sunt oficial candidate la aderarea la Uniunea Europeană, iar în timp ce primele două vor adera cel mai probabil în ianuarie 2007, Turcia şi Croaţia nu au început încă negocierile de aderare. Totuşi, Comisia a recomandat începerea negocierilor cu Croaţia, şi a propus ca ea să adere la uniune odată cu România şi Bulgaria. Pentru alte detalii vedeţi Extinderea Uniunii Europene.

Pentru a putea adapta instituţiile europene la o uniune cu 25 de state, au fost prevăzute câteva modificări în Tratatul de la Nisa.

Teritoriul şi populaţia UE a crescut printre altele şi după reunificarea germană din 1990.



Uniunea Europeana
Această hartă face parte din domeniul public

Istorie

Organul a fost cunoscut iniţial ca şi Comunitatea Economică Europeană (sau informal chiar şi Piaţa Comună), iar mai apoi a devenit Comnunitatea Europeană şi în final Uniunea Europeană. UE a evoluat în timp de la un corp de schimburi comerciale într-un parteneriat economic şi politic.

Crearea definitivă a Uniunii Europene s-a făcut prin ratificarea de către ansamblul ţărilor membre ale Comunităţii Europene a Tratatului de la Maastricht (Olanda), pe 7 februarie 1992.

Parlamentul European

Articol principal: Parlamentul European

Parlamentul European cu sediul la Strassbourg este adunarea reprezentativă a 374 milioane de locuitori ai Uniunii Europene, şi după extinderea Uniunii Europene din 2004 a 450 de milioane de europeni. În mare, tendinţele europene din statele membre se reflectă în fracţiunile politice de pe scena europeană.

Parlamentul are trei puteri importante:

  • Puterea legislativă reprezintă adoptarea legilor europene (foi de parcurs, ordonanţe, decizii).
  • Puterea bugetară, deci poate să exercite o influenţă asupra cheltuelilor comunităţii.
  • Puterea de supraveghere democratică, se exercită asupra Comisiei Europene. PE îşi spune părerea despre numirea membrilor comisiei şi poate să depună o moţiune împotriva acesteia.

În 2004, România va avea 36 de observatori în parlament, iar în 2007, numărul acestora va scădea la 33, dar aceştia vor primi drepturi egale cu cele ale oricăror parlamentari europeni.

Însemnele Uniunii Europene

Articol principal: Însemnele Uniunii Europene

Simbolurile Uniunii Europene se referă la drapelul, imnul, deviza şi moneda acesteia, lucruri care sunt specificate în Articolul IV-1 din proiectul de constituţie europeană. Astfel, drapelul Uniunii este un cerc format din doisprezece stele, pe fond albastru, imnul este extras din Simfonia a 9-a, Odă Bucuriei de Ludwig van Beethoven, deviza este Unită în diversitate, iar moneda acesteia este euro.

Constituţia Europeană

Articol principal: Constituţia europeană

Pe 18 iulie 2003, proiectul final al tratatului constituţional (oficial Tratat de instituire a unei Constituţii pentru Europa) pentru Uniunea Europeană a fost publicat în Praesidiumul Convenţiei pentru Viitorul Europei.

Vezi şi

Legături externe