Europa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Notă : Acest articol a fost selecționat ca și articol al săptămânii. Asta înseamnă că în timpul unei săptămâni încercăm să depunem multă muncă pentru a face din acest articol sau articolele legate un model de lucru comunitar. Sunteți cu toții invitați să participați, pentru a îmbogăți conținutul sau pur și simplu pentru a face corecturi.


Fișier:Europa politica.png
Harta politică în 2003

Europa este un continent mărginit în vest de oceanul Atlantic, oceanul Arctic la nord, munţii Urali şi râul Ural la est, marea Caspică, munţii Caucaz şi marea Neagră la sud-est şi marea Mediterană la sud. Împreună cu Asia, Europa formează supercontinentul Eurasia: Europa este cincimea vestică a Eurasiei.

Ca mărime, Europa este penultimul continent în lume, fiind puţin mai mare decât Oceania. Ca populaţie este al doilea continent în lume, după Asia.

Ţări

Geografic, Europa este formată din următoarele 45 de ţări (în ordine alfabetică):

Istorie

Articol principal: Istoria Europei

Europa are o istorie lungă a unor mari reuşite culturale şi economice, începând din Epoca Bronzului. Originile culturii vestice sunt în mod general atribuite grecilor antici şi Imperiului Roman, care a supus întreg continetul pentru mai multe secole. După declinul Imperiului Roman, Europa a intrat într-o perioadă de stagnare, cunoscută cu numele de Epoca Întunecată, care s-a terminat prin fenomenul numit Renaştere şi prin Noii Monarhi, ce aveau să marcheze noi descoperiri, explorări şi creşterea conoştiinţelor ştiinţifice. Din secolul XV, naţiunile europene, în special Spania, Portugalia, Franţa şi Britania, au construit mari imperii coloniale, cu dependenţe în Africa, Americi şi Asia. Revoluţia Industrială a început în secolul XVIII, ducând la o prosperitate sporită şi deci la o creştere în populaţie. După Al Doilea Război Mondial şi până la sfârşitul Războiului rece, Europa a fost împărţită în două mari blocuri politice şi economice: Naţiunile comuniste din Europa de Est şi ţările capitaliste din Europa de Vest. În jurul anului 1990, blocul estic s-a fărâmiţat.

Imagine din Satelit

Vedere din satelit asupra continentului european
Vedere din satelit asupra continentului european

Mări şi oceane

Geografie umană

Populaţia europeană este de rasă albă sau caucaziană, împărţită în două mari grupuri subetnice, cel format de nordici, care au o culoare a pielii de un alb clar cu influenţe de roz,părul blond şi ochii între albaştrii şi verzi, şi mediteraneenii care pot avea pielea de un alb clar până la culori maronii închise, cu părul de culoare castaniu închis sau chiar negru şi cu ochi de diverse culori, dar mai ales castaniu închis. Ambele grupuri deţin indivizi cu păr creţ.

Au fost multe grupuri etnice, cele care au invadat continetul european, dintre care cele mai importante sunt dacii, celţii, germanii, vikingii, latinii sau romanii, etruscii, ibericii, elenii şi grecii, slavii etc. din cei consideraţi legitimi ai acestui continent, dar li imigranţi din continentul asiatic (arabi, evrei, fenicieni, asirieni, ţigani etc.).

În Europa din zilele noastre, există şi alte tipuri de emigranţi între cei asiatici şi din orientul îndepărtat, şi anume africaii şi latino-americanii.

Vezi şi


Africa | Antarctica | Asia | America de Nord | Oceania | America de Sud