Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.
Articole de calitate
Conținut recomandat
Aceasta este lista completă a premiilor și decorațiilor lui Iosip Broz Tito, președintele iugoslav și om de stat, aranjate după continente și divizarea blocului european în perioada Războiului Rece. Iosip Broz Tito a primit un total de 119 premii și decorații din partea a 60 de state (59 de țări și Iugoslavia). 21 de decorații din partea Iugoslaviei, 18 i-au fost acordat odată iar Ordinul Eroul Poporului de trei ori. Din cele 98 de premii internaționale și decorații, 92 i-au fost acordate într-o singură dată și trei în două ocazii (Ordinul Leului Alb, Polonia Restituta și Karl Marx). Premiile cele mai importante fiind Legiunea de onoare și Ordinul Național de Merit din partea Franței, Ordinul Cel Mai Onorabil Bath din partea Marii Britanii, Ordinul Lenin din partea Uniunii Sovietice, Ordinul Suprem al Crizantemei din partea Japoniei, Crucea Federală de Merit din partea Germaniei, și Ordinul Național de Merit al Republicii Italiene din partea Italiei.

Cu toate acestea, decorațiile au fost prezentate rar. După ruptura dintre Tito și Stalin în 1948 și inaugurarea sa ca președinte în 1953, Tito purta rar uniforma cu excepția când era prezent la o activitate militară și apoi (cu excepții rare) purta doar panglicile iugoslave din motive concrete. Toate premiile sale au fost expuse numai la funeraliile sale în 1980. Reputația lui Tito ca unul dintre aliații celui de-al Doilea Război Mondial, împreună cu poziția sa diplomatică ca fondator al Mișcării de Nealiniere, era principalul motiv pentru care i-au fost recunoscute meritele.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
3 mai: Ziua Internațională a Libertății Presei • Vinerea Mare (Creștinismul răsăritean, 2024)
Coperta constituției poloneze din 3 mai

Alte aniversări: 2 mai3 mai4 mai

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.