Strasbourg: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
mFără descriere a modificării
istorie
Linia 1: Linia 1:
'''Strasbourg''' este un oraş în provincia franceză [[Alsacia]].
'''Strasbourg''' este un oraş în provincia franceză [[Alsacia]], departamentul ''Bas-Rhin'' şi are o populaţie de 270.000 locuitori.



== Istorie ==

În antichitate cunoscut sub numele de '''Argentoratum''', a fost locuit de [[gali]], apoi o cetate în epoca romană. Oraşul suferă invaziile barbare (alamani, apoi [[franci]] in secolul al V-lea) şi îşi primeşte numele actual sub ocupaţia francilor.
Este încorporat în [[870]] ca ''oraş episcopal'' în Imperiul German, până în secolul al XIV-lea, când devine ''oraş liber imperial''.
În urma [[păcii de la Westphalia|pacea de la Westphalia]], în 1681, oraşul a fost anexat la regatul Franţei.
În [[1870]], dupa un asediu de 7 săptămâni, oraşul este ocupat de Germania şi va rămâne sub dominaţia şi influenţa germană până la sfârşitul Primului Război Mondial.
Re-anexat la Germania în anul [[1940]] şi din nou revenit la Franţa, în perioada postbelică, Strasbourg a devenit un centru important al Europei. Numeroase instituţii europene sunt reunite aici: [[Consiliul Europei]], [[Parlementul European]], Comisia şi [[Curtea Europeană a Drepturilor Omului]], Comisia Centrale a Navigaţiei pe Rin, [[Fundaţia Europeană pentru Ştiinţă]], Institutul International pentru Drepturile Omului.


== Referinţe externe ==
== Referinţe externe ==

Versiunea de la 25 mai 2004 17:05

Strasbourg este un oraş în provincia franceză Alsacia, departamentul Bas-Rhin şi are o populaţie de 270.000 locuitori.


Istorie

În antichitate cunoscut sub numele de Argentoratum, a fost locuit de gali, apoi o cetate în epoca romană. Oraşul suferă invaziile barbare (alamani, apoi franci in secolul al V-lea) şi îşi primeşte numele actual sub ocupaţia francilor. Este încorporat în 870 ca oraş episcopal în Imperiul German, până în secolul al XIV-lea, când devine oraş liber imperial. În urma pacea de la Westphalia, în 1681, oraşul a fost anexat la regatul Franţei. În 1870, dupa un asediu de 7 săptămâni, oraşul este ocupat de Germania şi va rămâne sub dominaţia şi influenţa germană până la sfârşitul Primului Război Mondial. Re-anexat la Germania în anul 1940 şi din nou revenit la Franţa, în perioada postbelică, Strasbourg a devenit un centru important al Europei. Numeroase instituţii europene sunt reunite aici: Consiliul Europei, Parlementul European, Comisia şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Comisia Centrale a Navigaţiei pe Rin, Fundaţia Europeană pentru Ştiinţă, Institutul International pentru Drepturile Omului.

Referinţe externe