Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
Omul-păianjen 3 (în engleză Spider-Man 3) este un film american cu supereroi lansat în anul 2007, bazat pe personajul Omul-păianjen din universul Marvel. A fost regizat de Sam Raimi pe baza unui scenariu scris de Raimi împreună cu fratele său mai mare Ivan și cu Alvin Sargent. Este ultimul film din trilogia originală cu Omul-păianjen a lui Raimi, după Omul-păianjen (2002) și Omul-păianjen 2 (2004). În rolurile principale au fost distribuiți actorii Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Thomas Haden Church, Topher Grace, Bryce Dallas Howard, Rosemary Harris, J.K. Simmons și James Cromwell. După evenimentele din Omul-păianjen 2, Peter Parker a devenit un fenomen cultural în costumul supereroului, în timp ce Mary Jane Watson își continuă cariera pe Broadway. Harry Osborn încă își caută răzbunarea pentru moartea tatălui său, iar un Flint Marko evadat ajunge într-un accelerator de particule și este transformat într-un manipulant de nisip. Un simbiont extraterestru se prăbușește pe Pământ și se unește cu Peter, influențându-i în rău comportamentul, iar în tot acest timp Peter trebuie să se confrunte cu fostul său prieten: Harry Osborn, care este acum un asasin super-om și caută să răzbune moartea tatălui său; dar și cu un condamnat cu super puteri: Flint Marko, adevăratul criminal al unchiului său, Ben Parker.

Dezvoltarea la Omul-păianjen 3 a început imediat după premiera lui Omul-păianjen 2, pentru o lansare programată în 2007. În timpul pre-producției, Raimi a dorit să fie inclus încă un antagonist pe lângă Sandman, dar la cererea producătorului Avi Arad, el l-a adăugat pe Venom, iar producătorii au cerut și adăugarea lui Gwen Stacy. Filmările au început în ianuarie 2006 și au avut loc în Los Angeles și Cleveland, după care s-au mutat în New York City din mai până în iulie 2006. Cadre adiționale au fost turnate în luna august, iar filmările s-au încheiat complet în octombrie 2006. În timpul post-producției, Sony Pictures Imageworks a creat 900 de cadre cu efecte vizuale speciale. Cu un buget estimat la 258 milioane $, a fost la momentul lansării cel mai costisitor film din toate timpurile.

Omul-păianjen 3 a avut premiera pe 16 aprilie 2007 la Tokyo și a fost lansat în Statele Unite atât în cinematografe convenționale, cât și în IMAX pe 4 mai 2007. Filmul a avut încasări de peste 890 de milioane $, devenind cel mai de succes film al trilogiei, al treilea cel mai profitabil film al anului 2007 și cel mai profitabil film cu Omul-păianjen din toate timpurile. În ciuda încasărilor mari, a primit recenzii mixte din partea criticilor, care au reacționat pozitiv față de coloana sonoră, efectele speciale, jocul actoricesc și scenele de acțiune, dar negativ față de unele aspecte ale intrigii și folosirea celor trei antagoniști. Majoritatea acestor probleme au fost ulterior atribuite interferențelor studioului și diferențelor creative dintre Raimi și Arad.

Un al patrulea film, denumit Omul-păianjen 4, era programat să se lanseze pe 6 mai 2011, urmat de un film spin-off cu Venom, dar a fost anulat în urma diferențelor creative ale lui Raimi cu scenariștii și producătorii, dar și în favoarea relansării din 2012, Uimitorul Om-păianjen, în regia lui Marc Webb. Webb s-a întors pentru un al doilea film, după care seria a primit o nouă relansare, în Universul Cinematografic Marvel, în regia lui Jon Watts, primul din aceasta serie fiind Spider-Man: Homecoming.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
30 aprilie:
SN 1006

Alte aniversări: 29 aprilie30 aprilie1 mai

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.