Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
...Baby One More Time este albumul de debut al cântăreței americane Britney Spears, lansat la 12 ianuarie 1999 sub egida casei de discuri Jive Records. În luna iunie a anului 1997, Spears negocia alături de managerul Lou Pearlman pentru a se alătura grupului pop feminin Innosense. În această perioadă, mama artistei, Lynne Spears, i-a trimis o casetă audio prietenului de familie și avocatului de vedete Larry Rudolph, cerându-i o părere cu privire la modul în care cântă. Rudolph și-a manifestat interesul și s-a decis ulterior să o prezinte pe Spears la diferite companii de înregistrări. De cele mai multe ori, acesta le trimitea câte o casetă audio cu solista, cântând peste o piesă karaoke a lui Whitney Houston, precum și o variantă demonstrativă al unei melodii nefolosite a lui Toni Braxton. Casa de discuri Jive Records s-a dovedit interesată și au stabilit ca Spears să lucreze alături de producătorul Eric Foster White. După ce au ascultat materialul înregistrat, Jive i-a oferit cântăreței un contract pentru mai multe albume de studio.

Spears a călătorit în Suedia pentru a lucra alături de diferiți producători, precum Max Martin, Denniz Pop și Rami Yacoub. Martin i-a prezentat solistei și managementului acesteia o piesă intitulată „Hit Me Baby One More Time”, compusă inițial pentru formația R&B americană TLC; cu toate acestea, trupa a respins cântecul. Spears a afirmat mai târziu că s-a simțit încântată atunci când a auzit melodia pentru prima oară, și a știut că va deveni un succes. Până în iunie 1998, albumul a fost finalizat, iar în luna octombrie, a avut loc lansarea single-ului de debut, „...Baby One More Time”. Cântecul a obținut succes comercial pe plan global, ocupând locul unu în clasamentul fiecărei țări în care a apărut. A fost cel mai bine vândut disc single al anului 1999 în Regatul Unit, și este în prezent unul dintre cele mai bine vândute single-uri din toate timpurile, comercializându-se în peste 10 milioane de exemplare în întreaga lume.

După lansare, albumul a primit recenzii mixte din partea criticilor de specialitate, majoritatea considerându-l prostesc și prematur. Cu toate acestea, ...Baby One More Time a avut parte de un succes comercial considerabil, debutând în fruntea clasamentelor Billboard 200, Canadian Albums Chart, și ocupând, de asemenea, un loc în top cinci în ierarhiile din peste 10 țări. Materialul a fost premiat cu numeroase discuri de aur și de platină în întreaga lume. În Statele Unite, albumul a primit paisprezece discuri de platină (echivalentul unui disc de diamant) din partea Recording Industry Association of America (RIAA), denotând expedierea a peste 14 milioane de exemplare în națiune. Din această sumă, Nielsen SoundScan recunoaște 10,6 milioane de copii vândute. ...Baby One More Time este cel mai de succes album a lui Britney Spears, înregistrând vânzări de peste 25 de milioane de exemplare pe plan global, fiind în mod concomitent unul dintre cele mai bine vândute albume din istorie.

Pe lângă „...Baby One More Time”, alte patru cântece au fost lansate ca discuri single: „Sometimes”, „(You Drive Me) Crazy”, „Born to Make You Happy” și „From the Bottom of My Broken Heart”. Spears a promovat albumul prin numeroase interviuri și interpretări televizate. De asemenea, Spears a pornit în primul ei turneu de concerte, intitulat ...Baby One More Time Tour în anul 1999. Seria de concerte a fost mai apoi prelungită cu încă un turneu, intitulat Crazy 2k Tour. Albumul i-a oferit lui Spears două nominalizări Grammy la cea de-a 42-a ediție a galei de premii (2000): o nominalizare la categoria „Cel mai bun artist nou”, precum și o nominalizare la categoria „Cea mai bună interpretare pop feminină” pentru cântecul „...Baby One More Time”.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
25 aprilie:
Coperta primei ediții a romanului „Robinson Crusoe”

Alte aniversări: 24 aprilie25 aprilie26 aprilie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.