Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat

Born This Way este cel de-al doilea album de studio al cântăreței americane Lady Gaga, lansat la 23 mai 2011 sub egida casei de discuri Interscope Records. Materialul discografic reprezintă o continuare a albumelor anterioare ce au avut parte de succes în toată lumea, The Fame (2008) și EP-ul The Fame Monster (2009). Gaga a produs și compus toate cântecele de pe album, colaborând cu producătorii RedOne și Fernando Garibay cu care a mai lucrat în trecut. Solista a lucrat, de asemenea, cu saxofonistul trupei E Street Band, Clarence Clemons, și chitaristul formației Queen, Brian May.

Muzica albumului Born This Way provine din stilurile synthpop și dance-pop ale materialelor anterioare ale cântăreței, încorporând, de asemenea, diferite forme de instrumentație în comparație cu lansările anterioare, cum ar fi rock electronic și techno. Albumul conține o gamă variată de genuri muzicale, printre care operă, heavy metal, disco, house și rock and roll, în timp ce versurile cântecelor vorbesc despre sexualitate, religie, libertate, feminism și individualism. În ciuda opiniilor împărțite între comentatorii religioși și comentatorii conservativi, albumul a fost bine primit de către criticii de specialitate, aceștia lăudând varietatea stilurilor muzicale și vocea lui Gaga; alții au considerat că artista încearcă prea mult să mulțumească pe toată lumea prin mesajul de încredere în sine al albumului. Numeroase publicații au inclus materialul discografic în listele celor mai bune albume ale anului. Born This Way a primit trei nominalizări la cea de-a 54-a ediție a premiilor Grammy, inclusiv cea de-a treia nominalizare consecutivă a lui Gaga la categoria „Albumul anului”.

Born This Way a obținut poziții de top cinci în majoritatea clasamentelor din întreaga lume, inclusiv în ierarhia Billboard 200. În Statele Unite, materialul discografic s-a vândut în peste un milion de exemplare în prima sa săptămână—cele mai multe vânzări în prima săptămână a unui album în ultimii cinci ani; aproape 440.000 de copii s-au vândut pe Amazon în două zile la prețul de 99 de cenți. Albumul s-a vândut în peste șase milioane de exemplare în toată lumea, și a fost al treilea cel mai bine vândut album al anului 2011, potrivit datelor furnizate de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI). Patru single-uri—„Born This Way”, „Judas”, „The Edge of Glory” și „Yoü and I”—au devenit șlagăre de top 10 în Statele Unite. „Born This Way” a fost cea de-a o mia piesă care să ocupe primul loc în clasamentul Billboard Hot 100 de la inaugurarea acestuia în 1958. Cântecul a devenit, de asemenea, cel mai repede vândut single din istoria iTunes. Single-ul promoțional „Hair” a avut parte de succes moderat, ajungând în topurile din șaisprezece țări.

Campania de promovare a albumului a inclus interpretări la cea de-a 53-a ediție a premiilor Grammy, la ediția din 2011 a premiilor MTV Video Music Awards, precum și la alte evenimente și emisiuni de televiziune. În noiembrie 2011, Born This Way și albumul de remix-uri Born This Way: The Remix au fost lansate într-o compilație intitulată Born This Way: The Collection. Gaga a pornit ulterior într-un turneu de concerte intitulat Born This Way Ball, demarat în luna aprilie a anului 2012.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
1 mai: Ziua Internațională a Muncii
Wolfgang Amadeus Mozart

Alte aniversări: 30 aprilie1 mai2 mai

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.