Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.
Articole de calitate
Conținut recomandat
Discografia lui Lily Allen prezintă cronologic aparițiile discografice ale cântăreței Lily Allen. Cântăreața a scos trei albume de studio, două discuri EP, douăzeci de discuri single pe plan independent și douăzeci de videoclipuri. Lily abordează o gamă largă de genuri muzicale ca pop, ska, electropop și R&B.

S-a făcut cunoscută prin intermediul contului de MySpace, pe care încărca părți de melodii în 2005. Creșterea în popularitate a dus la semnarea unui contract cu Regal Recordings. În prima parte a anului 2006 au început înregistrările pentru primul album de studio al interpretei, iar discul său single de debut, intitulat „Smile” a câștigat prima poziție în prestigiosul clasament UK Singles Chart și a rămas acolo timp de două săptămâni.. Primul său album, Alright, Still, lansat în 2006, i-a adus lui Allen nominalizări în cadrul premiilor Grammy, BRIT Awards sau MTV Video Music Awards. Discul Alright, Still a fost comercializat la nivel internațional în peste 2,600,000 exemplare. Albumul a fost certificat cu triplu disc de platină în Regatul Unit, și aur în Statele Unite. A fost nominalizat la categoria Cel mai bun album de muzică alternativă la cea de-a cincizecea gală a premiilor Grammy. Discurile single ce l-au urmat—„LDN”, „Littlest Things” și "Alfie”—nu s-au bucurat de același succes, deși s-au vândut bine; poziția maximă în UK Singles Chart pentru „LDN” fiind a șasea.

Cel de-al doilea album de studio al interpretei, intitulat It's Not Me, It's You (2007), a fost apreciat de critica de specialitate din Regatul Unit, iar succesul comercial al discului nu a întârziat să apară. Acesta anunța schimbarea stilului artistei spre cel electropop, înlocuind astfel influențele ska și reggae ale primului. Albumul a debutat pe prima poziție în UK Albums Chart, clasamentul australian ARIA și Canadian Albums Chart. Discurile single lansate, precum „The Fear” sau „Fuck You” s-au bucurat de succes în clasamentele din Europa. „Fear” a debutat pe locul întâi în UK Singles Chart, unde a rămas timp de patru săptămâni. „Not Fair” s-a clasat și el în primele zece cântece din Regatul Unit, iar „Fuck You” a fost al treilea cântec al ei care a intrat în Billboard Hot 100, poziția maximă atinsă de melodie în clasament fiind a șaizeci și opta. Alte cântece notabile sunt „22” și mai recentul „Who'd Have Known”. Primul extended play, F.U.E.P., a fost lansat pe iTunes în martie 2009 și al doilea album, Paris Live Session, în luna noiembrie a aceluiași an.

În mai 2014, după o pauză de cinci ani din cariera muzicală, a lansat al treilea ei album, Sheezus, care cuprinde piese dintr-o varietate mare de genuri, precum L8 CMMR (bubblegum pop) și Hard out Here (synthpop). A debutat pe prima poziție în UK Albums Chart, fiind al doilea album al lui Allen care reușește această performanță în Regatul Unit și a intrat în top cinci în Australian Albums Chart și Irish Albums Chart. A ajuns pe poziția a douăsprezecea în Billboard 200. Primul single de pe album, „Hard out Here”, a fost lansat la 17 noiembrie 2013 și a ajuns pe locul al nouălea în UK Singles Chart, Allen având două single-uri simultan în top 10, alături de „Somewhere Only We Know”, care a ocupat prima poziție timp de trei săptămâni. Al doilea single, „Air Balloon”, a fost lansat la 20 ianuarie 2014, și a ajuns pe poziția a șaptea în UK Singles Chart.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
28 martie:
James Callaghan

Alte aniversări: 27 martie28 martie29 martie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.