Insulele Canare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Comunidad Autónoma de
Canarias
Fișier:Es-canarias.gif
Fișier:Ccaa-canary.png
CapitaleLas Palmas de Gran Canaria
Santa Cruz de Tenerife
Suprafaţă


 - total


 - % din Spania
Locul 13


7.447 km²


1,5%
Populaţie


 - Total (2003)
 - % din Spania


 - Densitate
Locul 8


1.843.755
4,4%


247,58/km²
Nume


 - română


 - spaniolă


canarian(ă)
canario/a

Statut de Autonomie 16 august 1982
ISO 3166-2ES-CN

Reprezentare în
parlamentară


 Scaune în congres
 Scaune în Senat

 

14

2
PreşedinteAdán Martín Menis (CC)
Gobierno de Canarias


Insulele Canare sunt un arhipeleag format din şapte insule de origine vulcanică din Oceanul Atlantic, pe coasta de nord-vest a Africii. Insulele aparţin Spaniei, formând o comunitate autonomă a acestei ţări.

Geografie fizică

Insulele şi capitalele lor sunt:

Cea mai apropriată insulă se află la 108 km faţă de coasta de nord-vest a Africii.

Insulele formază ecoregiunea Macaronezia cu Cape Verde, Madeira şi Azore. Vulcanul Teide este cel mai înalt munte din Spania. Datorită poziţiei insulelor luând în considerare vânturile, climatul poate fi umed sau foart uscat. Câteva specii native sunt conservate, ca şi arborele de drago (Dracaena draco) şi pădurile Laurisilva.

Geografie politică

Comunitatea Autonomă a Insulelor Canare consistă din două provincii, Las Palmas şi Santa Cruz de Tenerife, a căror capitale (Las Palmas de Gran Canaria şi Santa Cruz de Tenerife) sunt co-capitale ale regiunii autonome. Fiecare din cele şapte insule importante este condusă de un ansamblu numit cabildo insular.

Istorie

Insulele Canare sunt considerate a fi dătătoare de viaţă a mitului grec al Grădinii lui Hesperide.

Insulele au fost denumite Canaria (latină canis, câine) datorită numărului mare de câini ce hoinăreau pe insule. Canarul, pasărea, a fost denumită după insule. Fiind invadate mai întâi de către arabi, aventurieri normani şi de portughezi, insulele au fost în final cucerite de Castilia spre sfârşitul secolului al XV-lea, populaţia locală (posibil Berber) —denumită guanches— scăzând în număr pe parcursul timpului până la dispariţia s-au amestecarea lor cu emigranţii.

Economie

Economia este bazată pe turism şi pe agricultura tropicală (banană, tutun), export pentru Europa. Acest model duce la o emigrare masivă din Europa, Africa şi din Americi. Ecologiştii sunt ingrijoraţi în privinţa resurselor, în special, în insulele mai uscate care sunt supraexploatate.

Combinaţia de munţi înalţi, ce aparţin Europei, şi cer senin a făcut ca Roque de los Muchachos (în insula La Palma) să deveni un loc de plasare a telescoapelor, cum ar fi Grantecan.

Insulele din afara Uniunii Europene sunt teritorii de vamă. Codul ISO 3166-1 alpha-2 IC este rezervat pentru a reprezenta insulele în afacerile vamale, dar acestea se află sub acelaşi cod Internet ca şi Spania.

Fusul orar din Canare este GMT, cu o oră mai puţin decât în Spania peninsulară.