Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
Pep Guardiola și Carlo Ancelotti, tripli câștigători ai Supercupei Europei

Supercupa Europei este o competiție fotbalistică anuală, disputată între câștigătoarea Ligii Campionilor UEFA și a UEFA Europa League din sezonul precedent. Prima finală, jucată în dublă manșă între Ajax și Glasgow Rangers este considerată neoficială de către UEFA. Rangers a fost penalizată cu interdicție în competițiile europene din cauza fanilor săi, dar câștigând Cupa Cupelor UEFA în sezonul precedent, totuși a disputat titlul. Ajax a cucerit trofeul sub conducerea antrenorului român Ștefan Kovács, câștigând cu 6–3 la general în dubla manșă.

Edițiile Supercupei din 1974 și 1981 nu s-au disputat din cauza că cluburile nu au putut conveni asupra datei disputării meciului, iar ediția din 1985 nu a avut loc din cauza că cluburile engleze au fost penalizate prin interdicție de a evolua în competițiile, și astfel, Everton FC nu a putut să joace în meciul cu Juventus FC.

Între 1973 și 1999, Supercupa Europei a fost disputată între câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni/Ligii Campionilor și deținătorea Cupei Cupelor UEFA. Cea din urmă competiție a fost ulterior desființată, și de atunci câștigătoarea Cupei UEFA i-a luat locul în meciul din supercupă, Galatasaray Istanbul fiind prima câștigătoare a Cupei UEFA care a disputat Supercupa Europei în 2000. Începând cu ediția din 1998, finala se joacă într-un singur meci, pe stadion neutru, Stade Louis II din Monaco. Prima finală jucată în principat s-a terminat cu succesul lui Chelsea, condus de italianul Gianluca Vialli.

Italienii sunt cei mai de succes antrenori de la fondarea competiției, câștigând nouă titluri. Pep Guardiola este unicul antrenor care a câștigat trofeul de trei ori. Patru antrenori au câștigat trofeul de două ori, printre care Arrigo Sacchi și Carlo Ancelotti, ambii conducând spre succes clubul AC Milan de câte două ori.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale
Centrala nucleară de la Cernobîl

Alte aniversări: 25 aprilie26 aprilie27 aprilie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.