Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
Formula 1, abreviată F1, este clasa superioară în cursele auto cu monoposturi, definită de Federația Internațională de Automobilism (FIA), organul conducător al sporturilor cu motor. Cuvântul „Formula” din denumire se referă la un set de reguli cărora toți participanții și vehiculele trebuie să se conformeze. Sezonul Campionatului Mondial de F1 constă dintr-o serie de curse, cunoscute ca Mari Premii (Grands Prix), ce se desfășoară pe circuite speciale, sau în unele cazuri pe străzi închise ale orașelor. Cel mai celebru Mare Premiu este Marele Premiu al Principatului Monaco, din Monte Carlo. Rezultatele tuturor curselor sunt combinate pentru a determina doi campioni anuali, campionul la piloți și campionul la constructori.

Lewis Hamilton deține recordul pentru cele mai multe Mari Premii câștigate, având 103 victorii la activ, Michael Schumacher are în palmares 91 de victorii, iar Max Verstappen e al treilea cu 57 de victorii. Kimi Räikkönen are distincția de cea mai lungă perioadă dintre prima sa victorie și ultima. El a câștigat primul Mare Premiu în 2003 la Marele Premiu al Malaysiei, iar ultima sa victorie datează din 2018 de la Marele Premiu al Statelor Unite, un interval de 15 ani, 6 luni și 29 de zile. Sebastian Vettel este deținătorul recordului de cele mai multe victorii consecutive (9, în 2013). Cel mai tânăr câștigător al unui Mare Premiu este Max Verstappen, care avea 18 ani și 228 zile când a câștigat Marele Premiu al Spaniei din 2016. Luigi Fagioli este cel mai vârstnic câștigător al unui Mare Premiu de Formula 1; el având 53 de ani și 22 de zile când câștigase Marele Premiu al Franței în 1951.

Până la Marele Premiu de la Abu Dhabi din 2023, din cei 775 de piloți care au început un Mare Premiu, 113 dintre aceștia au fost câștigători ai vreunui Mare Premiu de Formula 1. Primul câștigător a fost Giuseppe Farina la Marele Premiu al Marii Britanii din 1950, iar cel mai recent pilot care a obținut prima sa victorie este George Russell după Marele Premiu de la São Paulo din 2022.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
19 aprilie:
Ghetoul Varșovia

Alte aniversări: 18 aprilie19 aprilie20 aprilie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.