Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat

Aston Villa Football Club (cunoscut și ca The Villa sau The Villans) este un club de fotbal din Birmingham, Anglia, care evoluează în Premier League. Fondat în anul 1874, Aston Villa a fost membru fondator al Football League în 1888 și Premier League 1992. Clubul a fost ridicat de fostul președinte și proprietar, Doug Ellis, însă în anul 2016 Villa a fost achiziționat în totalitate de către omul de afaceri egiptean Nassef Sawiris.

Este unul dintre cele mai vechi și de succes cluburi din Anglia, câștigând campionatul și Cupa FA de câte șapte ori. Villa este de asemenea unul dintre cele cinci cluburi engleze care au în palmares Cupa Campionilor Europeni, câștigată în sezonul 1981-1982. Aston Villa este pe locul cinci în Anglia în ceea ce privește numărul de trofee câștigate (21), cu toate că cele mai multe dintre acestea au fost obținute înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, iar cel mai recent în anul 1996.

Clubul are o rivalitate lungă și dură cu adversarii locali, Birmingham City FC. Derby-ul din Birmingham, numit și Second City Derby, dintre cele două cluburi, se joacă încă din anul 1879. Culorile tradiționale ale echipamentului sunt claret (de culoarea vinului) cu albastru deschis (la mâneci), șorț alb și șosete albastre. Pe stemă se află un leu auriu, ridicat pe labele dinapoi, pe un fundal albastru deschis, sub el fiind inclus motto-ul clubului, Prepared (română Pregătiți); acesta a fost modificat în 2007, fiind inclusă și o stea care reprezintă Cupa Campionilor Europeni.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
28 martie:
James Callaghan

Alte aniversări: 27 martie28 martie29 martie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.