Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat

The Fame este albumul de debut al cântăreței americane Lady Gaga, lansat la 19 august 2008 prin Interscope Records. Solista a început să lucreze la album cu diferiți producători, în special cu RedOne, Martin Kierszenbaum și Rob Fusari, după ce s-a alăturat caselor de discuri Kon Live Distribution și Cherrytree Reocords în anul 2008. Din punct de vedere muzical, The Fame este un album electropop, synth-pop și dance-pop ce conține influențe din muzica pop a anilor '80. Din punct de vedere al versurilor, materialul discografic prezintă iubirea cântăreței pentru faimă și abordează teme precum dragostea, sexul, banii, drogurile și identitatea sexuală. Promovarea albumului s-a realizat prin intermediul turneului The Fame Ball Tour și numeroaselor apariții TV. The Fame a fost republicat ca versiune deluxe a extended play-ului The Fame Monster la 18 noiembrie 2009.

Albumul a primit, în general, recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate, aceștia comentând versurile și talentul vocal și muzical a lui Gaga. The Fame a fost un succes comercial, ocupând prima poziție a clasamentelor din întreaga lume, inclusiv în Regatul Unit, Canada, Elveția, Irlanda și Polonia. În Statele Unite, albumul s-a clasat pe locul doi în Billboard 200, în timp ce în topul Dance/Electronic Albums, The Fame a ocupat locul unu timp de 108 săptămâni neconsecutive. Materialul discografic a fost al cincilea cel mai bine vândut album din 2009. Până în februarie 2018 s-au vândut 4.79 milioane de exemplare în Statele Unite. The Fame s-a vândut în peste 15 milioane de copii în întreaga lume până în noiembrie 2010 și este, de asemenea, al cincilea cel mai bine vândut album digital din istorie.

Primele două discuri single de pe album—„Just Dance” și „Poker Face—au obținut succes internațional, ajungând pe prima poziție a clasamentelor din numeroase țări, inclusiv în Statele Unite, Regatul Unit și Australia. Următoarele single-uri: „LoveGame” și „Paparazzi”, au fost, de asemenea, un succes comercial, devenind șlagăre de top 10 în peste 10 țări. „Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)” a avut o lansare limitată, iar „Beautiful, Dirty, Rich” a fost lansat ca disc single promoțional.

The Fame a câștigat numeroase premii după lansarea sa. La cea de-a 52-a ediție a premiilor Grammy, albumul a fost nominalizat la cinci categorii, inclusiv la categoria „Albumul anului”. The Fame a câștigat premiul Grammy pentru cel mai bun album electronic/dance în timp ce single-ul „Poker Face” a primit premiul Grammy pentru cea mai bună înregistrare dance. Materialul discografic a câștigat, de asemenea, premiul Brit pentru cel mai bun album internațional la ediția din 2010 a premiilor Brit. În anul 2013, publicația Rolling Stone a numit The Fame unul din cele mai bune 100 albume de debut din toate timpurile.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
18 aprilie: Ziua independenței în Zimbabwe (1980)
Bolesław I al Poloniei

Alte aniversări: 17 aprilie18 aprilie19 aprilie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.