Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
True Blue este al treilea album de studio al Madonnei, lansat pe 30 iunie 1986 de Sire Records. Madonna a lucrat cu Stephen Bray și Patrick Leonard pentru album, muziciana contribuind de asemenea la versurile tuturor pieselor. Albumul abordează teme variate precum iubirea, libertatea, slujbe, visuri, precum și dezamăgiri sau probleme de ordin social, fiind inspirat parțial de soțul din acea perioadă a Madonnei, Sean Penn, căruia i-a fost dedicat albumul. Din punct de vedere muzical, melodiile au avut o altă "direcție" față de cele de pe albumele anterioare, incorporând chiar și elemente de muzică clasică, încercând astfel să atragă o audiență mai matură, care fusese inițial sceptică față de artistă. Pe True Blue sunt prezente instrumente ce variază de la chitare acustice, tobe și sintetizatoare, la instrumente muzicale de origine cubaneză.

În urma lansării, albumul a fost primit, în general, cu recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate, fiind descris ca arhetip pentru albumele pop de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990. Vocea mai puternică a muzicienei a fost de asemenea apreciată, precum și talentul de a compune versuri și a produce melodii.

Din punct de vedere comercial, True Blue, a devenit un succes internațional, atingând prima poziție a clasamentelor din 28 de state, lucru fără precedent la acea vreme; a fost de asemenea cel mai bine vândut album pe mapamond în 1986. Vânzările totale ale albumului depășesc cifra de 24 milioane de exemplare, șapte milioane dintre acestea fiind distribuite doar în Statele Unite, obținând astfel șapte discuri de platină din partea Recording Industry Association of America. Albumul a fost promovat de cinci piese, ce au devenit șlagăre la nivel mondial: "Live to Tell", "Papa Don't Preach" și "Open Your Heart" clasându-se pe primul loc în Billboard Hot 100, în timp ce "True Blue" și "La Isla Bonita", alături de "Papa Don't Preach" au ocupat locul întâi în UK Singles Chart.

Odată cu promovarea discurilor single și a videoclipurilor adiacente, Madonna a început să-și schimbe imaginea, trecând de la cea de "boy-toy" (ro. - "jucărie de băieți") la una matură, mai sofisticată. "Papa Don't Preach", cântec nominalizat la premiile Grammy, a iscat polemici aprinse, mai multe grupuri condamnând-o pe muziciană, considerând că ar susține sarcinile adolescentine, în timp ce altele au susținut-o, datorită mesajului "pro viață". Videoclipul pentru "Open Your Heart" a fost criticat deoarece prezenta un minor într-un club de striptease, deși avea să fie nominalizat, ca și "Papa Don't Preach", la MTV Video Music Awards, la categoria "Cel mai bun videoclip al unei artiste". În timpului turneului Confessions Tour (2006), Madonna a stârnit noi controverse, din cauza interpretării pe o cruce, în timp ce purta o coroană de spini, a piesei "Live to Tell". True Blue a fost considerat albumul care a transformat-o pe muziciană într-un superstar, asigurându-i locul între artiștii de valoare ai anilor 1980.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
23 mai:
Ioana d'Arc

Alte aniversări: 22 mai23 mai24 mai

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.