Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
Alegerile parlamentare din România din 1946 au fost convocate la data de 19 noiembrie 1946 în Regatul României. Rezultatele oficiale i-au dat câștigători pe comuniștii români (PCR) și pe aliații lor din așa-zisul Bloc al Partidelor Democrate (BPD): Uniunea Populară Maghiară (UPM/MNSZ), facțiunea pro-guvernamentală țărănistă din jurul lui Dr. Nicolae Lupu (cunoscută ca Partidul Democrat Țărănesc-Dr. Nicolae Lupu sau PȚD-Dr. Lupu pe scurt) și Comitetul Democrat Evreiesc (CDE). Aceste alegeri au marcat un pas decisiv spre destabilizarea monarhiei constituționale române și instaurarea ilegală și forțată a regimului comunist în țară la sfârșitul anului următor.

Blocul Partidelor Democrate (BPD), alianța electorală care forma guvernul de extremă stângă al prim-ministrului dr. Petru Groza, era formată din Partidul Comunist Român (PCR), Partidul Social-Democrat (PSDR), Frontul Plugarilor (FP; formațiunea politică a prim-ministrului), Partidul Național Liberal-Tătărescu (PNL-T), facțiunea țărănistă a lui Anton Alexandrescu (PNȚ-AA) și Uniunea Patrioților (UP).

Istoricii sunt de acord în general că BPD a condus o campanie electorală caracterizată prin folosirea tacticilor de intimidare și a abuzurilor electorale, în special fraudă electorală, împotriva partidelor istorice – mai precis Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Național-Țărănesc (PNȚ/PN-Ț). Deși există unele discuții în contradictoriu asupra rezultatelor exacte ale alegerilor, se poate aprecia că BPD și aliații aferenți acestuia nu au câștigat mai mult de 48% din totalul voturilor. Există estimări care apreciază că PNȚ ar fi câștigat în mod real suficiente voturi ca să formeze singur guvernul sau, în cel mai rău caz, în alianță cu alte partide anticomuniste. Rezultatele oficiale ulterioare ale alegerilor reprezentau însă victoria zdrobitoare a extremei stângi: BPD cu 348 de mandate (379 împreună cu aliații), PNȚ cu 32 de mandate, iar PNL-B (PNL-ul principal condus de Dinu Brătianu) doar 3.

Alegerile din România din 1946, convocate la scurtă vreme după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, în condițiile prezenței trupelor de ocupație sovietice în țară, au avut caracteristici asemănătoare cu procesele electorale din celelalte țări ocupate de Armata Roșie, care aveau să devină în scurtă vreme ceea ce se va numi mai târziu Blocul răsăritean sau Cortina de fier.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
2 iunie:
Genseric jefuind Roma

Alte aniversări: 1 iunie2 iunie3 iunie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.