Participarea României la Al Doilea Război Mondial: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
editez
m Se revine automat asupra unei modificări distructive (scor revertrisk.multilingual: 0.9955092026158004). Greșit? Raportați aici.
Etichetă: Revenire
 
(414 (de) versiuni intermediare efectuate de peste 100 utilizatori neafișate)
Linia 1: Linia 1:
{{Istoriaromânilor}}
{{MSJ:editez_acum}}
După o perioadă de neutralitate de mai bine de un an, în decursul căreia [[Regatul României]] a permis evacuarea guvernului, tezaurului și forțelor [[Polonia|poloneze]] spre [[Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord|Egiptul sub mandat britanic]], dar a cedat teritorii aliaților de atunci ai [[Germania nazistă|Germaniei naziste]], anume [[URSS]], [[Ungaria]] și [[Bulgaria]], odată cu venirea la putere a lui [[Ion Antonescu]], [[România]] s-a aliat oficial cu [[Puterile Axei]] în octombrie [[1940]] și - sub pretextul de a recupera teritoriile amputate - intră în iunie [[1941]] în război de partea acestora împotriva URSS, care va duce armata română până în stepa din nordul [[Caucaz]]ului și înapoi. La data de [[23 august]] [[1944]], armata sovietică fiind deja în [[Moldova]] de nord încă din luna martie, [[Mihai al României|Regele Mihai I]] decide înlăturarea [[mareșal]]ului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistițiului cu [[Aliații din al Doilea Război Mondial|Aliații]]. În urma refuzului Conducătorului Statului, Ion Antonescu, de a executa cerința regală, Regele Mihai l-a destituit și l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaților, alături de care a participat la luptele contra armatelor naziste. Pentru România participarea la cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat prin semnarea [[Tratatele de pace de la Paris (1947)|Tratatului de pace de la Paris (1947)]] ca stat învins, cu [[Basarabia]], [[Nordul Bucovinei]] și sudul [[Dobrogea|Dobrogei]] ([[Cadrilater]]ul) pierdute definitiv dar, cu recuperarea nordului [[Transilvania|Transilvaniei]].
----
Articol în curs de traducere din limba [[limba engleză|engleză]]. Simţiţi-vă liber să-l modificaţi, traducându-l sau adăugând alte informaţii. Vă mulţumim!
----


[[en:Romania during World War II]]
<table cellpadding="3" cellspacing="0" style="float:right; margin:5px; border:3px solid;">
<tr><td style="border-bottom:3px solid; background:#efefef;">
<small>Acest articole este parte din<br>
seriile '''[[Istoria României]]'''.</small></td></tr>
<tr><td>
[[Dacia]]</td></tr>
<tr><td>
[[Principatele medievale române]]</td></tr>
<tr><td>
[[Renaşterea naţională a României]]</td></tr>
<tr><td>
[[Regatul României]]</td></tr>
<tr><td style="background:#efefef;">
'''România în Al Doilea Război Mondial'''
</td></tr>
<tr><td>
[[Comunismul în România]]
</td></tr>
<tr><td>
[[România începând cu 1989]]
</td></tr>
</table>


== România în perioada dintre cele două războaie mondiale ==
După o scurtă perioadă de neutralitate, [[România]] s-a alăturat [[Puterile Centrale|Puterilor Centrale]] în iunie [[1941]], în timpul guvernării lui [[Ion Antonescu]]. O lovitură de stat din [[1944]] condusă de [[Mihai al României|Regele Mihai]] a oprit dictatura lui Antonescu şi a adus România de partea [[Antanta|Aliaţilor]]. În ciuda acestei asocieri cu partea învingătoare, [[România Mare]] nu a supravieţuit în urma războiului, pierzând teritorii atât către [[Bulgaria]] cât şi către [[URSS]].
[[Fișier:Flag of National Christian Party.svg|thumb|Steagul Partidului Național Creștin]]
{{Fascismul în România}}


Până în [[1938]], forma de guvernământ română a fost aceea de [[monarhie constituțională]] [[parlament]]ară. Principalele partide erau [[Partidul Național Țărănesc]] (P.N.Ț), [[Partidul Național Liberal]] (P.N.L.) și grupări radicale violente, care luptau împotriva democrației parlamentare: [[Partidul Comunist Român|comuniștii]] și partidele [[fascist]]e precum, [[Garda de Fier|legionarii]], [[Frontul Românesc]], [[Partidul Național Creștin]] al lui [[A. C. Cuza]] și [[Octavian Goga]] și altele. Tulburările politice și economice din perioada următoare [[Primul Război Mondial|Primului Război Mondial]] favorizau dezordinea politică, precum și aceste grupări care au dus la fascizarea și destrămarea [[România Mare|României Mari]]. Într-un [[deceniu]] (1928-1938) s-au succedat la conducerea României 25 de guverne. Constituția din [[1923]] îi dădea regelui posibilitatea de a dizolva parlamentul și de a organiza alegeri anticipate.
== Anii dinaintea războiului ==
Odată cu venirea [[Anii 1930|Anilor 1930]], democraţia instabilă din România se deteriora încetul cu încetul în favoarea dictaturii [[fascism|fasciste]]. Până în [[1938]], forma de guvernământ română şi-a păstrat forma, dacă nu şi substanţa, de monarhie constituţională liberală. Constituţia din [[1923]] i-a dat regelui mână liberă de a-şi deizolva parlamentul şi a organiza alegeri anticipate; în final, România a experimentat mai mult de 25 de guverne într-o [[decade|decadă]].


La [[11 februarie]] [[1938]] a fost instaurată ''Dictatura regală a lui [[Carol al II-lea al României|Carol al II-lea]]'', ca o reacție la aceste tulburări, prin instalarea unui guvern condus de [[patriarh]]ul [[Miron Cristea]]. [[Constituția României din 1923|Constituția]] a fost abrogată și înlocuită cu [[Constituția României din 1938|una nouă]] intrată în vigoare la 27 februarie, prin care toate puterile erau concentrate în mâna regelui, iar parlamentul avea doar rolul de instituție auxiliară legislativă. Printr-un decret-lege, toate partidele politice parlamentare au fost regrupate într-un Front al Renașterii Naționale, din care legionarii și comuniștii erau excluși. S-a format un consiliu de coroană, care avea un caracter consultativ. Printre măsurile luate pentru instaurarea și consolidarea dictaturii regale au fost arestați șeful legionarilor, [[Corneliu Zelea Codreanu]] și alți 12 lideri legionari, care au fost împușcați din ordinul regelui la [[30 noiembrie]] [[1938]] sub pretextul de ''„fugă de sub escortă”''<ref>Istoria românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi, 1975, Constantin C. Giurescu & Dinu C. Giurescu, p.740-741</ref>.
În creştere, aceste guverne erau dominate de câteva mişcări [[anti-Semitism|anti-Semitice]], ultra-naţionaliste, şi mai mult fasciste. [[Partdiul Naţional Liberal]] a devenit în timp scurt naţionalist, în loc de liberal, şi-a pierdut dominanţa pe care o avea asupra [[Politica României|politicii României]] în perioada de după [[Primul Război Mondial]]. Era umbrit din ce în ce mai mult de [[Partidul Naţional Ţărănist]] (o grupare moderată), dar şi de radicalul [[Frontul Român|Front Român]], de [[Liga Apărării Naţional-Creştine]] (LANC) - care a fuzionat în [[1935]] cu [[Partidul Naţional Agrar]] pentru a forma [[Partidul Naţional Creştin]] (PNC) - şi mai ales de gruparea aproape fascistă [[Garda de Fier]], o grupare desprinsă din LANC ce promova [[naţionalism]]ul, frica de comunism, şi resentimentul pentru aleşii străini şi dominaţia [[evrei|ebraică]] asupra economiei.


Odată cu declanșarea războiului și cu prăbușirea [[Franța|Franței]] care, prin convenția de la [[23 august]] [[1939]] garantase frontierele României, integritatea regatului României era subminată din exterior de revendicările [[sovietic]]e, ungare și [[bulgar]]e, susținute de Germania și [[Italia]] ([[Pactul Ribbentrop-Molotov]]) și din interior, de mișcări naționaliste și grupări politice pro-[[nazist]]e, printre care [[Grupul Etnic German din România]], condus de Andreas Schmidt. Venind la putere, [[Ion Gigurtu]] a inițiat o politică pro-[[Puterile Axei|Axa Berlin-Roma]], inclusiv măsuri antisemite <ref>NYT 5 iulie 1940, NYT 7 iulie 1940, NYT 30 iulie 1940,NYT 9 august 1940</ref>. Această politică a inclus acceptarea arbitrajului lui [[Hitler]] asupra Transilvaniei, Gigurtu declarând că România trebuie să facă sacrificii teritoriale pentru a demonstra orientarea sa nazistă și aderarea totală la Axa Berlin-Roma.<ref>Le Figaro, 9 august 1940, NYT, 9 august 1940</ref>. [[Carol al II-lea al României|Carol al II-lea]] formează atunci, la [[22 iunie]] [[1940]] Partidul Națiunii, un partid unic în fruntea căruia se așează el însuși. Acest regim politic, dictatorial, antifascist și anticomunist, naționalist și creștin, este denumit ''carlist''. Durata sa va fi scurtă, sub patru luni. Nici tulburările și asasinatele politice nu încetează, nici integritatea teritorială nu este păstrată (prin [[Tratatul Molotov-Ribbentrop|tratatul Hitler-Stalin]], Tratatul de la Craiova și Al Doilea Arbitraj de la Viena [[Dictatul de la Viena]] România pierde peste o treime din teritoriu și peste un sfert din populație). Criza regimului carlist se încheie prin formarea guvernului [[Ion Antonescu]] - [[Horia Sima]]. Antonescu a cerut abdicarea regelui la [[6 septembrie]] [[1940]] și și-a preluat puteri dictatoriale în cadrul [[Statul Național-Legionar|Statului Național-Legionar]] în care el s-a autonumit „Conducător” (din germană [[Führer]]). Horia Sima a fost numit vicepreședinte al Consiliului de Miniștri și ministru secretar de stat<ref>Istoria românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi, 1975, Constantin C. Giurescu & Dinu C. Giurescu, p.742</ref>.
În tot acest timp, partidele naţionaliste aveau o relaţiei dezastroasă cu Regele [[Carol al II-lea al României|Carol al II-lea]]. După moartea fratelui său [[Ferdinand al României|Ferdinand]] în [[1927]], Carol a fost prevenit de iubita sa, [[Magda Lupescu]], în privinţa preluării tronului. După ce a servit 3 ani ca şi regent pentru tânărul său fiu [[Mihai al României|Mihai]], a renunţat în mod public la iubita sa şi a luat tronul în propriile sale mâini; s-a aflat repede că renunţarea sa a fost o ipocrizie.


== Înzestrarea Armatei României în perioada celui de-al Doilea Război Mondial ==
Nonetheless, in December [[1937]], the king appointed LANC leader (and poet) [[Octavian Goga]] as prime minister. Around this time, Carol met with [[Adolf Hitler]], who expressed his wish to see a Romanian government headed by the Iron Guard. Instead, on [[February 10]], [[1938]] King Carol II used the occasion of a public insult by Goga to toward Lupescu as a reason to dismiss the government and institute a short-lived royal dictatorship, sanctioned seventeen days later by a new constitution under which the king named not only the prime minister but ''all'' ministers.
Din studiile întocmite de [[Marele Stat Major]] la începutul lui 1934 asupra situației echipării armatei rezultau următoarele: existentul în arme individuale acoperea necesarul pentru 31 de divizii; în puști-mitralieră (13.240) - pentru 20 de divizii; în mitraliere (13.587) - 37 de divizii; în tunuri de câmp (calibre 75 și 76,2 mm) - 22 divizii; în obuziere (4 baterii a câte 4 piese pentru o divizie) - 10 divizii. Cu piesele de artilerie grea aflate în serviciu se puteau constitui două divizioane de obuziere calibru 150 mm și alte patru divizioane de tunuri cu țeavă lungă, calibru 120 mm.


Într-o situație dificilă se afla aviația militară, care la începutul anului 1934, dispunea - în total, inclusiv aparatele defecte și în stare de reparație - de 9 avioane de recunoaștere, 101 de observație, 20 de legătură, 35 de vânătoare și 39 de bombardament<ref name=":0">{{Citat carte|nume=Comisia de Istorie Militară|prenume=|an=1989|titlu=Istoria Militară a Poporului Român, Vol. VI|pagină=227-228|editură=Editura Militară}}</ref>.


În anul 1939, armata română deținea: carabine noi, de calibru 7,92 mm., 300.000 un. (acopereau doar 30% din necesar), iar mitralierele, 3.500 un., satisfăceau 70% din nevoile de dotare. În privința artileriei, existau 630 obuziere dintre care - față de nevoi - numai 248 de piese, calibrul 100 mm, erau noi; la artileria grea de corp de armată, preconizată a fi înzestrată cu obuziere [[Skoda]] de 150 mm și tunuri cu țeva lungă 105 mm, față de un necesar fixat la 222 obuziere și 183 de tunuri, existau 180 de obuziere și 72 de tunuri de fabricație nouă, restul fiind acoperit cu material vechi. Ca mijloace antitanc, întreaga armată română dispunea de 24 de tunuri calibru 47 mm și 500 de mine antitanc<ref name=":0" />.
Over the next two years, under several short-lived governments, the already violent conflict between the Iron Guard and other political groupings approached the level of a civil war. Already, the Iron Guard had embraced the politics of assassination and various governments had reacted more or less in king. On [[December 10]], [[1933]], Liberal prime minister [[Ion Duca]] "dissolved" the Iron Guard, arresting thousands; 19 days later he is assassinated by Iron Guard legionnaires.


== Începutul celui de [[al Doilea Război Mondial]] ==
Nonetheless, the stakes on both sides were raised at the time of the royal dictatorship. In April [[1938]], Carol had Iron Guard leader [[Corneliu Zelea Codreanu]] arrested and imprisoned; on the night of [[November 29]]-30, [[1938]], presumably in retaliation for a series of assassinations by Iron Guard commandos, Codreanu and several other legionnaires were killed while purportedly attempting to escape from prison. It is generally agreed that there was no such escape attempt.
[[Fișier:AnimatieGraniteRomania 1859-2010.gif|thumb|250px|right|Animație cu schimbările granițelor României între 1859-2010]]
Pe [[23 august]] [[1939]] [[Germania nazistă]] și [[Uniunea Sovietică]] au semnat [[pactul Ribbentrop-Molotov]], al cărui protocol secret prevedea împărțirea [[Polonia|Poloniei]] și României între cele două puteri, URSS revendicând României, [[Bucovina de Nord]] și [[Basarabia]]. În septembrie, Polonia este invadată și împărțită conform pactului. România, oficial, o țară neutră, a primit și adăpostit refugiații polonezi și, mai ales, a transportat armata, guvernul și tezaurul băncii poloneze de la frontiera din Bucovina până în teritoriul britanic (Alexandria din Egipt), prin căile ferate, șoselele și porturile românești de la [[Marea Neagră]], mulțumită mobilizării [[Căile Ferate Române|CFR]], [[Serviciul Maritim Român|SMR]] și [[LARES]].


În iunie [[1940]], ca urmare a ultimatumului dat de [[Uniunea Sovietică]], România a fost nevoită să evacueze și să cedeze, fără luptă, [[Basarabia]] și [[Bucovina|Bucovina de Nord]] de asemenea, și [[Ținutul Herța]], care nu făcea parte nici din Bucovina, nici din Basarabia, și, anterior, nu fusese revendicat de URSS. Evacuarea armatei și administrației române a fost însoțită de acțiuni antiromânești ale sovieticilor. Două treimi din [[Basarabia]] au fost alipite unei mici republici sovietice autonome pre-existente, formând [[Republica Sovietică Socialistă Moldovenească]], restul fiind anexate Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Ocupația sovietică a desfășurat o campanie de distrugere a ființei naționale românești prin deportări în masă<ref>Nikolai Feodorovici Bugai: Deportarea popoarelor din Ucraina, Bielorusia și Moldova (în rusește), Ed.: Dittmar Dahlmann et Gerhard Hirschfeld, Essen, 1999, pp. 567-581: acest autor este singurul care a avut acces la arhivele NKVD</ref> și prin interzicerea valorilor românești<ref>Un pas înainte și trei înapoi pentru economia de piață din Basarabia, prof. univ. Sergiu Ion Chircă</ref>.
The royal dictatorship was brief. On [[March 7]], [[1939]] a new government was formed with [[Armand Calinescu|Armand C&#x103;linescu]] as prime minister; on [[September 21]], [[1939]], three weeks after the start of [[World War II]], C&#x103;linescu, in turn, was assassinated by legionnaires avenging Codreanu.


Instalat la [[4 iulie]] [[1940]], guvernul [[Ion Gigurtu]], pretextând o tentativă de a câștiga bunăvoința Germaniei hitleriste, a introdus o legislație antisemită, în concordanță cu propria sa ideologie fascistă și, după modelul german. El însă nu a reușit să obțină sprijinul Germaniei, deoarece aceasta îi sprijinea pe cei care pierduseră Primul Război Mondial și care solicitau din ce în ce mai virulent revizuirea granițelor<ref>Istoria românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi, 1975, Constantin C. Giurescu & Dinu C. Giurescu, p.775</ref>. Astfel că, la [[30 august]] [[1940]], prin [[Dictatul de la Viena]], puterile Axei au forțat România să cedeze [[Ungaria|Ungariei]] jumătate din [[Transilvania]]. Zona respectivă a fost cunoscută de atunci drept „[[Transilvania de Nord]]”, pentru a fi deosebită de „Transilvania de Sud”, care a rămas sub guvernarea românească. Pe [[7 septembrie]] [[1940]], prin Tratatul de la [[Craiova]], Cadrilaterul (două județe din partea sudică a Dobrogei, [[Durostor]] și [[Caliacra]]) a fost cedat Bulgariei.
== Începe războiul ==
On August 23, [[1939]] [[Nazi Germany]] and the [[Soviet Union]] signed the [[Molotov-Ribbentrop Pact]], which stipulated, among other things, the Soviet "interest" in Bessarabia. Eight days later, Nazi Germany invaded Poland. Romania officially remained neutral, but leaned heavily toward the [[Axis Powers]], allowing the Nazi German troops to pass through on their way into Poland.


=== Venirea la putere a lui Antonescu ===
[[Ion Gigurtu]]’s government, formed [[July 4]], [[1940]] was the first to include an [[Iron Guard]]ist minister: [[Horia Sima]], a particularly virulent anti-Semite who had become the nominal leader of the movement after Codreanu's death, was one of the few prominent legionnaires to survive the carnage of the preceding years.
[[Fișier:ROMANIA MAI 1942.png|thumb|250px|right|Harta administrativă a României în 1942]]
În [[septembrie]] [[1940]], [[Ion Antonescu]] a fost numit de Regele Carol al II-lea, prin Decret Regal prim-ministru, însărcinat cu formarea unui guvern de uniune națională. Generalul Antonescu le-a propus Partidului Național-Țărănesc și liberalilor să colaboreze la guvernare, însă aceștia au refuzat și, după abdicarea lui Carol al II-lea - la cererea lui Antonescu - cele două partide au refuzat în continuare să se implice în mod direct în guvernare, desemnând doar niște „specialiști” din rândurile propriilor membri, pentru a „sfătui” guvernul format de Antonescu<ref>Istoria românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi, 1975, Constantin C. Giurescu & Dinu C. Giurescu, p.780</ref>. Deci, Ion Antonescu și-a format guvernul din legionari conduși de Horia Sima, din apropiați ai săi, militari și civili, la care a adăugat și consilieri desemnați de celelalte partide politice și i-a dat la semnat foarte tânărului rege Mihai I, decretul prin care România a fost declarată „Stat Național Legionar”.


==== Steaua lui David ====
In [[1940]], Romania lost territory in both east and west: In June 1940 the Soviet Union took [[Bessarabia]] and [[Bukovina]]; two thirds of Bessarabia were collated to a small part of USSR to form the [[Moldavian SSR|Moldavian Soviet Socialist Republic]]. The rest was apportioned to the [[Ukrainian SSR|Ukrainian Soviet Socialist Republic]]. Shortly thereafter, on [[August 30]], [[1940]], under the [Diktat of Vienna]], the Axis powers forced Romania to "give back," half of Transylvania to [[Hungary]]; this arguably historically Hungarian area was henceforward known as "Northern Transylvania," as against "Southern Transylvania," which remained Romanian. On [[September 7]], [[1940]], under the Treaty of Craiova, the [[Kadrilater]] or "Quadrilateral" (the southern part of [[Dobrudja]]) was ceded to Bulgaria.
Potrivit mărturiei lui [[Raoul Șorban]] - care a salvat evrei în timpul [[holocaust]]ului din România și ulterior, a fost onorat de Israel cu distincțiile de „[[Drept între popoare]]” și „Cetățean de Onoare al Israelului” - au existat în România legi discriminatorii elaborate după pilda nazistă, deși unele dintre ele au fost tărăgănate, găsindu-se tot felul de pretexte de a le ocoli. D.sa, dar și istoricul Dinu C. Giurescu afirmă că au fost lideri români, precum legionarii, care cereau ca în România, evreii să poarte - ca semn distinctiv - „Steaua lui David” (steaua galbenă), însă în urma întâlnirii dintre [[Wilhelm Filderman]], care deținea funcția de președinte al Uniunii Comunităților Evreiești, și Ion Antonescu, mareșalul a dat, la 8 septembrie 1941, dispoziția ca nici-un evreu din România să nu fie obligat să poarte însemnul - Consulul român din [[Paris]] a cerut același drept și pentru evreii cetățeni români care se aflau în [[Franța]]<ref>Evreii din România (1939-1944), Dinu C. Giurescu</ref>. Horia Sima, adjunctul lui Antonescu, și [[Garda de Fier]], aflată la putere din [[14 septembrie]] [[1940]] și până la [[21 ianuarie]] [[1941]], au făcut abstracție de directivele Conducătorului, au aplicat legislația anti-semită și au înăsprit prigoana evreilor mult peste aceasta.<ref name="rr2012-07-07">Vohn, Cristina: ''Romanizarea României'', „Jurnalul Național”, 21 noiembrie 2005, [http://www.jurnalul.ro/jurnalul-national/romanizarea-romaniei-33031.htm Romanizarea Romaniei]{{Legătură nefuncțională|date=octombrie 2022 |bot=InternetArchiveBot |fix-attempted=yes }} accesat la 7 iulie 2012</ref>
Deoarece, ca urmare a politicii antilegionare din timpul dictaturii lui [[Carol al II-lea al României|Carol al II-lea]], [[Garda de Fier]] a ajuns la guvernare fără o seamă de lideri importanți care fuseseră eliminați la ordinul regelui, violența legionarilor era întețită de o cerință de răzbunare împotriva tuturor partizanilor „carliști” sau a regimului parlamentar anterior, astfel că, cu ocazia dezgropării lui Codreanu, mai mult de 60 de foști demnitari antebelici au fost uciși în închisoarea de la [[Jilava]], pe [[27 noiembrie]] [[1940]], în timp ce își așteptau deciziile judecătorești pentru o presupusă implicare în asasinarea lui Codreanu <ref>Vlad Georgescu, ''Istoria românilor'', Humanitas, pag.233</ref><ref>Florin Constantiniu, ''O istorie sinceră a poporului român'', Univers Enciclopedic, pag. 390</ref> și, pe lângă aceștia, au fost asasinați în apropierea [[Ploiești]]ului [[istoric]]ul și fostul prim-ministru [[Nicolae Iorga]] și economistul [[Virgil Madgearu]], de asemenea, un fost ministru, considerați de asasini ca „autorii morali” ai eliminării lui Codreanu.<ref name="vmcsal2012-07-07">[http://www.jurnalul.ro/special/virgil-madgearu-cazut-sub-armele-legionarilor-71799.htm Virgil Madgearu, cazut sub armele legionarilor]{{Legătură nefuncțională|date=octombrie 2022 |bot=InternetArchiveBot |fix-attempted=yes }}, 8 martie 2004, ''Jurnalul Național'', accesat la 7 iulie 2012</ref>.


Guvernarea legionară a redresat economia statului (înregistrându-se la sfârșitul anului 1940 un excedent bugetar consistent) prin metode similare cu cele ce vor fi folosite de [[Partidul Muncitoresc Român|comuniști]] șase ani mai târziu: confiscarea averilor unor societăți, bănci (îndeosebi cu acționari evrei) și foști demnitari din epoca parlamentară.
<table align="right" width="370">
<tr><td align="center">
[[Imagine:Romania_WWII.png]]
</td></tr>
<tr><td align="center"><small>
''România după Al Doilea Război Mondial. Teritoriile pierdute sunt marcate cu galben.''
</small>
</td></tr>
</table>


Coabitarea Gărzii cu [[Ion Antonescu]] a fost conflictuală. Socotind legionarii fanatici, mult prea violenți fără discriminare și incontrolabili, Ion Antonescu a încercat îndepărtarea Gărzii de Fier de la guvernare, ceea ce a produs [[Rebeliunea legionară]], prin care Mișcarea legionară a încercat să-l înlăture pe Antonescu de la putere, câștigând simpatiile ofițerilor armatei, studențimii și muncitorimii. Dar, în mare majoritate, aceștia au luat partea mareșalului, astfel că, în patru zile, Antonescu a înăbușit revolta legionară și a exclus [[Garda de Fier]] din guvern. [[Horia Sima]] și aproximativ 700 de demnitari legionari s-au refugiat în [[Germania]], alții circa 8000 fiind internați în lagăre<ref>Pro Memoria, Rebeliunea legionară, Steliu Lambru</ref>.
== Antonescu vine la putere ==
In the immediate wake of the loss of Northern Transylvania, on [[September 4]], [[1940]], the Iron Guard (led by Sima) and General (later Marshall) [[Ion Antonescu]] united to form a "National Legionary State" government, which forced the abdication of Carol II in favor of his 19-year-old son Mihai. Carol (and Lupescu) went into exile and Romania (despite the recent betrayal over Transylvania) leaned even more strongly toward the Axis.


=== Eliberarea Basarabiei și campania din URSS ===
In power, the Iron Guard stiffened already harsh anti-Semitic legislation (as well as enacting legislation directed against Armenian and Greek businessmen) and wreaked vengeance upon its enemies. More than 60 former dignitaries or officials were executed in [[Jilava]] prison on [[November 27]], 1940 while awaiting trial; historian and former prime minister [[Nicolae Iorga]] and economist [[Virgil Madgearu]], also a former government minister, were assassinated without even the pretense of an arrest.
[[File:Monitorul Oficial al României. Partea 1 1941-06-22, nr. 145, p. 4-5.jpg|thumb|right|300px|Ordinul de zi emis de generalul [[Ion Antonescu]] Armatei României, în 22 iunie 1941, prin care i s-a indicat acesteia să treacă [[Prut]]ul și să elibereze [[Basarabia]] și [[Bucovina de Nord]] de sub ocupația sovietică]]
Pe [[22 iunie]] [[1941]], unități ale armatelor [[german]]ă și română au început campania din est împotriva Uniunii Sovietice, prima operațiune numindu-se „[[Operațiunea München]]”, de recucerire a Basarabiei și Bucovinei. [[Armata Română]] a început lupta împotriva forțelor sovietice în dimineața zilei de 22 iunie 1941, pe un front cuprins între munții Bucovinei și [[Marea Neagră]]. Înaintarea a fost, însă, inegală și cu mult în urma succeselor armatelor germane pe alte fronturi. În timp ce grupul de armate centru înaintase sute de kilometri în Bielorusia, lichidând două uriașe pungi, la [[Minsk]] și [[Smolensk]], luând sute de mii de prizonieri, armatele române și germane abia cu greu făceau progres în Basarabia. La 5 iulie 1941 intră în [[Cernăuți]] primele trupe române. La 10 iulie orașul [[Soroca]] este eliberat de către Divizia blindată română, care, apoi, se îndreaptă către localitatea [[Bălți]] pe care o eliberează la 12 iulie. Localitatea [[Orhei]] este eliberată în data de 15 iulie de către unități din Divizia 5 infanterie română. Pe 16 iulie, ca urmare a acțiunilor întreprinse de Corpul 3 român și Corpul 54 german, este eliberat orașul [[Chișinău]]. A doua zi, pe 17 iulie, Cartierul general al Comandamentului frontului germano-român transmite că odată cu victoria pentru cucerirea masivului [[Cornești (Republica Moldova)|Cornești]], ''„cheia strategică a Basarabiei e în mâna noastră”'' și că [[Hotin]]ul, [[Soroca]], [[Orhei]]ul și Chișinăul au fost eliberate. Pe 21 iulie, Divizia 10 infanterie trece [[Dunăre]]a și eliberează localitățile [[Ismail]], [[Chilia Nouă]], [[Vâlcov]] și continuă să meargă către [[Cetatea Albă]] cu scopul eliberării totale a Basarabiei.<ref>Magazin istoric, iunie 1991, România în al doilea război mondial, Alesandru Duțu, Mihai Retegan, Marian Stefan, p.35-37</ref> Într-o lună de lupte, armata română înaintase 100 de kilometri. Armatele germane de pe celelalte fronturi înaintaseră peste 600 de kilometri.


Odată Basarabia eliberată, opoziția din România, reprezentată de [[Iuliu Maniu]], s-a declarat împotriva înaintării armatei române dincolo de Nistru. În scrisoarea adresată de Iuliu Maniu generalului Ion Antonescu, el felicita armata română pentru eliberarea Basarabiei și a Nordului Bucovinei, considerând ca o înaintare dincolo de Nistru înseamna agresiune.
The cohabitation between the Iron Guard and Antonescu was never an easy one. On [[January 20]], [[1941]] the Iron Guard attempted a coup, combined with a pogrom against the Jews of [[Bucharest]]. Within four days, Antonescu had successfully suppressed the coup. The Iron Guard was forced out of the government. Sima and many other legionnaires took refuge in Germany; others were imprisoned.


La [[27 iulie]] [[1941]] [[Hitler]] i-a trimis lui Antonescu un mesaj de felicitare pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei și îi cere să treacă [[Nistru]]l și ''să ia sub supraveghere'' teritoriul dintre [[Nistru]] și [[Bug]]. Dacă până la eliberarea teritoriilor românești, Antonescu a avut sprijin total din partea societății românești, în momentul în care s-a înfăptuit acest lucru, a apărut întrebarea dacă să se meargă doar „până la [[Nistru]] sau până la victoria finală”. [[Iuliu Maniu]] atunci declara că mai departe nu este războiul românilor și că atenția ar trebui îndreptată către [[Ardeal]]. Antonescu a hotărât să treacă [[Nistru]]l cu speranța că [[Hitler]] va face dreptate românilor în problema [[Ardeal]]ului. Astfel că la scrisoarea trimisă de [[Hitler]] în 27 iulie, răspunde afirmativ la 31 iulie, arătându-și totodată și încrederea în „justiția pe care [[Führer]]ul cancelar [[Adolf Hitler]] o va face poporului român și drepturilor statornice seculare, misiunii sale din [[Carpați]], de la [[Dunăre]] și de la [[Marea Neagră]]”.<ref>Magazin istoric, iunie 1991, România în al doilea război mondial, Alesandru Duțu, Mihai Retegan, Marian Stefan, p.38</ref>
On [[June 22]], [[1941]], Nazi German armies with Romanian support attacked the Soviet Union. After recovering Bessarabia and Bukovina, Romanian units fought side by side with the Nazi Germans onward to [[Odessa]], [[Sevastopol]], and [[Stalingrad]]. The Romanian contribution of troops was enormous, second only to Nazi Germany itself and exceeding that of all of Nazi Germany's other allies combined. Romania annexed Soviet lands immediately east of the Dnister, including the city of Odessa.


[[Fișier:Bundesarchiv B 145 Bild-F016198-38, Brückenbau am Pruth.jpg|thumb|left|300px|Trupe românești și germane trec [[Prut]]ul pentru eliberarea [[Basarabia|Basarabiei]]]]
Throughout the Antonescu years, Romania supplied Nazi Germany and the Axis armies with oil, grain, and industrial products, mostly without monetary compensation.
În continuare, trupele române au primit ordin sa înainteze către Odesa. [[Bătălia de la Odesa]] a fost sângeroasă și prelungită de neputința trupelor românești de a sparge cercul de apărare al orașului. Între 6 august și 16 octombrie 1941 românii au pierdut 17.792 morți, 63.345 răniți și 11.471 dispăruți, în total 92.608 oameni. Cu toate aceste sacrificii, trupele române nu au ocupat însă Odesa prin asalt direct, iar garnizoana sovietică nu s-a predat. Odesa a fost evacuată la ordinul lui [[Stalin]] numai când Crimeea a intrat în vizorul german. Trupele de la Odesa au fost mutate la [[Sevastopol]], unde au rezistat până la mijlocul anului 1942.
Consequently, by [[1943]] Romania became a target of Allied bombardment, notably the [[August 1]], [[1943]] attack on the oil fields of [[Ploesti|Ploe&#x15F;ti]].


În anii 1941 și 1942, unitățile române, operând sub comandament general german, au luat parte la bătăliile din [[Bătălia din Crimeea (1941)|Crimeea]], [[Bătălia pentru Caucaz|Caucaz]], la [[Cotul Donului]] și [[Bătălia de la Stalingrad|Stalingrad]]. La pierderile generale de 130.000 militari morți, răniți și dispăruți în anul 1941, s-au adăugat marile pierderi ale Armatei a 3-a la cotul Donului și ale Armatei a 4-a în [[Stepa Calmucă]], la sfârșitul anului 1942 și începutul anului 1943, ridicâdu-se la 182.441 militari (16.566 morți, 67.182 răniți, 98.692 dispăruți), fapt care a redus considerabil capacitatea combativă a armatei române.
Despite both Hungary and Romania being allied to Nazi Germany, Antonescu's regime continued a diplomatic hostility toward Hungary over the status of Transylvania.


După aceste înfrângeri, în februarie 1943, armatele 3 și 4 au fost trimise în țară pentru refacere. În prima jumătate a anului 1943, pe Frontul de Est mai rămăseseră 7 divizii românești, care au acționat în capul de pod din [[Kuban]], de unde s-au retras, înfrânte, în Crimeea, în toamna anului 1943. În timpul luptelor din Caucaz și a celor din capul de pod din Kuban, unitățile române au pierdut 39.074 de militari.
== România şi Holocaustul ==
Even after the fall of the Iron Guard, the Antonescu regime, allied with Nazi Germany, continued the policy of oppression and massacre of Jews (and, secondarily, Gypsies), albeit mainly in the eastern territories. Pogroms and transports were the order of the day in Moldavia, Bukovina, and Bessarabia. The number of deaths is in dispute, but even the lowest respectable estimates run to about 250,000 Jews (and 25,000 gypsies) in these eastern regions, while 120,000 of Transylvania's 150,000 Jews died at the hands of the Hungarians.


[[Fișier:IAR80.jpg|thumb|left|Fomație de luptă formată din avioane românești [[IAR 80]]]]
Nonetheless, in stark contrast to most of Eastern and Central Europe, the majority of Romanian Jews survived the war. Antonescu's government made plans for mass deportations from Wallachia, Southern Transylvania, and southern and western Moldova, but never carried them out. Historians disagree as to whether the continued pleas of Antonescu's Jewish former classmate [[Wilhelm Filderman]] had a major role in this, whether Antonescu calculated that western Romania was not sufficiently anti-Semitic to make deportation practical, whether he was unwilling to sacrifice the Jewish contribution to the Romanian economy, or whether he was simply hedging his bets. (It is also worth noting that, despite his overt anti-Semitism, Antonescu had a Jewish step-mother and a French-Jewish first wife.)
În anul 1944, principalele acțiuni la care armata română a participat au fost mai restrânse: 7 divizii de infanterie, cavalerie și vânători de munte în Crimeea, în cadrul Armatei a 17-a germană. În urma ofensivei armatei sovietice din primavara anului 1944, din totalul de 65.000 de militari români aflați în Crimeea, la 1 aprilie 1944 au fost evacuați 35.857 (54,61%). Cu unitățile refăcute, cele două armate române, a 3-a si a 4-a, au luat parte în continuare la luptele care s-au dus, inclusiv pe teritoriul României, până la 23 august 1944, în cadrul Grupului de armate german sub denumirea „Ucraina de Sud”.<ref>{{Citation |publisher=www.worldwar2.ro |title=WorldWar2.ro - Military operations |url=http://www.worldwar2.ro/operatii/}}</ref>
Totusi Antonescu, dupa venirea la putere, si-a dat cuvantul evreilor din Romania ca nimic nu li se va intampla. Insa acest lucru nu a fost valabil si pentru evreii din Basarabia si Bucovina de Nord, care in marea lor majoritate erau comunisti si care s-au dedat la acte de vandalism fata de armata romana care se retragea in urma ultimatului sovietic din iunie 1940.
Astfel, in 1941 cand armata romana a reintrat in Basarabia si Bucovina de Nord, soldatilor li s-a dat mana libera sa se razbune pe cei care-i batjocorisera cu un an inainte.


În anii regimului lui Antonescu, [[România]] a alimentat economia de război a Germaniei cu petrol, cereale, precum și produse industriale.
== Lovitura de stat regală ==
In February [[1943]] with the Soviet counteroffensive at Stalingrad, the tide of the war had turned against the Axis Powers. By 1944, the Romanian economy was in tatters due to the expenses of the war, and resentment of the heavy hand of Nazi Germany was growing even among those who had once enthusiastically supported the war. King Mihai, who initially had been largely a figurehead, led a successful [[August 23]], [[1944]] coup with support from opposition politicians and the army, deposed the Antonescu dictatorship and put Romania's battered armies on the side of the [[Allies]]. Romania incurred additional heavy casualties fighting the Nazi Germans in Transylvania, Hungary, and [[Czechoslovakia]].
România a devenit o țintă a bombardamentului aliat, mai ales pe [[1 august]] [[1943]], când au fost atacate câmpurile petroliere și rafinăriile de la [[Ploiești]] ([[Operațiunea Tidal Wave]]).

Deși și România și [[Ungaria]] erau aliate ale Germaniei, regimul Antonescu și-a continuat ostilitatea diplomatică față de [[Ungaria]] din cauza problemei Transilvaniei.

== România și Holocaustul ==

[[Fișier:Trenurile mortii 1941.jpg|thumb|230px|Trenurile morții: 30 iunie-6 iulie 1941]]

În iunie-august 1940, printr-un pachet de legi similare [[Legile de la Nürnberg|Legilor de la Nürnberg]], autoritățile române i-au exclus din serviciul public pe funcționarii evrei. Etnicilor evrei li s-a interzis exercitarea oricăror funcții publice, fiind înlăturați nu numai din aparatul funcționăresc, din armată și din magistratură, ci și din societățile comerciale, din echipele sportive etc. Totodată, li s-a interzis cumpărarea de imobile.<ref>Decretul-lege din 8 august 1940 privind situația juridică a evreilor, publicat în Monitorul Oficial nr. 183/1940.</ref> În continuare, prin Decretul-lege din 9 august 1940, publicat în Monitorul Oficial nr. 193/1940, au fost interzise căsătoriile etnicilor români cu etnici evrei, iar cele deja existente au fost declarate nule. În octombrie 1940 bunurile funciare ale evreilor au fost naționalizate.

Atrocitățile au început în luna iunie 1941 prin [[pogromul de la Iași]]. În așa-numitele trenuri ale morții (trenuri cu deportați plimbate atâta timp prin [[Moldova]], până când pasagerii au murit de sete și de foame) au fost uciși aproximativ 4.400 de evrei.<ref>Muzeul Evreilor din România, citat de ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung de la joi, 24 ianuarie 2005</ref> În conformitate cu raportul oficial al Comisiei Internaționale privind Studierea Holocaustului în România: „În trenul morții care a plecat din Iași către Călărași, în sudul României, care transporta probabil până la 5.000 de evrei, doar 1.011 au ajuns la destinație în viață după șapte zile. (Poliția română a numărat 1.258 de trupuri). Trenul morții către [[Podu Iloaiei]] (la 15 km de Iași) îmbarcase aproape 2.700 de evrei la plecare, dintre care doar 700 au mai coborât în viață. Trupele române care au ocupat orașul [[Odessa]] s-au făcut responsabile de masacrele [[Masacrul de la Odesa|de la Odesa]], de la [[Dalnic, Ovidiopol|Dalnic]] și din [[lagărul de concentrare Bogdanovca]] în timpul cărora 40.000 de evrei au fost împușcați în toamna anului [[1941]].<ref>{{citat web|url=http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:OrEwDbR8lYgJ:www.history-cluj.ro/Istorie/anuare/AnuarBaritHistorica2008/20%2520OttmarTrasca.pdf+masacrul+de+la+dalnic&hl=fr&pid=bl&srcid=ADGEESin1jdCUeXZn76lJSvcYrjYuAyi6RtsB8aSbf7tkoiZ_98-WRxZndRHUlHfDz1sRD0GzOdpl3xc2FKR6jejkWZ_6EUOD4LDz0Zvzmw5mZdjtSAMxKzXy2Y6MiwMJNwApspmOR65&sig=AHIEtbRpJQtNdFXQRoLtNmJebOfoqjuwag|title=Ottmar Trașcă - Ocuparea orașului Odessa de către Armata Română și măsurile adoptate față de populația evreiască, octombrie 1941 – martie 1942|publisher=„Anuarul Institutului de Istorie «G. Barițiu» din Cluj-Napoca”, tom. XLVII, 2008, p. 377-425}}</ref><ref>{{citat web|url=http://www1.yadvashem.org/odot_pdf/microsoft%20word%20-%20103.pdf|title=Bogdanovka|publisher=Yad Vashem}}</ref><ref name="wiesel5_165">{{Citat web|title=Raport final al comisiei pentru studierea Holocaustului în România|pages=165|url=http://www.ushmm.org/research/center/presentations/features/details/2005-03-10/pdf/romanian/chapter_05.pdf|accessdate=2011-03-24|archive-date=2006-11-07|archive-url=https://web.archive.org/web/20061107040942/http://www.ushmm.org/research/center/presentations/features/details/2005-03-10/pdf/romanian/chapter_05.pdf|dead-url=yes}}</ref>

== Demiterea și arestarea Mareșalului Antonescu ==

În septembrie [[1942]] începutul ofensivei și încercuirii de la [[Stalingrad]] l-au convins pe Antonescu că războiul este pierdut{{fact}}.

La începutul anului [[1944]] economia României era în pragul colapsului datorită cheltuielilor de război, lipsei mânei de lucru, „românizării” industriilor și comerțului (jefuirea sistematică a averilor evreiești, sub conducerea coruptă și neprofesionistă a lui [[Radu Lecca]]) și, combinată cu pierderile uriașe de pe front au accentuat resentimentul împotriva „bocancului german“ în rândul celor care în primă fază au sprijinit alianța cu Germania. Regele Mihai, care, inițial, nu s-a implicat efectiv în politica României, a fost atras să colaboreze cu liderii partidelor opoziționiste. La 23 august 1944 [[Mihai al României|Regele Mihai]] și-a dat acordul pentru înlăturarea prin forță a mareșalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistițiului cu [[Aliații din al Doilea Război Mondial|Aliații]]. În urma refuzului net al lui lui Antonescu, la [[23 august 1944]], [[Mihai al României|Regele Mihai]] l-a destituit și l-a arestat (deoarece Antonescu a fost numit prim-ministru prin Decret-Regal al lui [[Carol al II-lea al României|Carol al II-lea]] a fost dreptul Regelui Mihai să abroge decretul anterior, deci, acțiunea a fost legală și nu ''o lovitură se stat''). Imediat, el l-a numit prim-ministru pe generalul [[Constantin Sănătescu]], în fruntea unui guvern compus din militari și reprezentanți ai Blocului Național Democrat, ca miniștri fără portofoliu. În aceeași zi, seara, la orele 22:00, Regele a difuzat „Proclamația către țară”, prin care anunța revenirea la un regim democratic, încheierea războiului cu [[Aliații din al Doilea Război Mondial|Aliații]] și întoarcerea armelor împotriva forțelor Axei.
Acestea, însă, nu au împiedicat continuarea ocupației sovietice și, nici pâstrarea în captivitate a circa 130.000 de militari români în Uniunea Sovietică, unde mulți au pierit în lagăre de muncă forțată.<ref name="prurss2012-02-17">[http://www.historia.ro/exclusiv_web/redactia/articol/regele-mihai-va-participa-parada-militara-moscova-9-mai Regele Mihai va participa la parada militară de la Moscova din 9 mai] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20100430054851/http://www.historia.ro/exclusiv_web/redactia/articol/regele-mihai-va-participa-parada-militara-moscova-9-mai |date=2010-04-30 }}, 27 aprilie 2010, ''Historia'', accesat la 17 februarie 2011</ref>

== Războiul împotriva Germaniei Naziste ==

[[Fișier:WWII Southern Central Europe 1944-1945.png|thumb|right|250px|Forțele române pe frontul de vest]]
La 12 septembrie, România semnează Armistițiul cu [[Aliații din al Doilea Război Mondial|Aliații]], asumându-și obligația de a contribui cu 38 de divizii la efortul de luptă antihitlerist. La 25 octombrie, sunt eliberate ultimele localități românești: [[Carei]] și [[Satu-Mare]]. România participă la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei, mobilizând pentru aceasta cca. 567.000 de soldați. Cele mai grele lupte s-au dat în asediul Budapestei și în [[Munții Tatra]], ele fiind soldate cu mari pierderi de vieți omenești. Cele 260 de zile de participare la războiul antihitlerist se încheie la 12 mai 1945, lăsând loc întăririi influenței sovietice în România.

Punctele cel mai occidentale eliberate de armata română în ofensiva împotriva [[Germania nazistă|Germaniei naziste]] au fost orașele Chotěboř și Humpolec, la 90&nbsp;km est de Praga, în ziua de 4 mai 1945.<ref>Ștefan Pascu (dir.): ''Atlas pentru istoria României'', ed. Didactică și Pedagogică, București 1983, p. 79.</ref>

{|class="wikitable" width="100%"
|+<big>Statistici pentru ofensiva către vest</big>
|-
!width="12%"|Țara
!width="10%"| Începutul campaniei
!width="10%"| Terminarea campaniei
!width="10%"| Efective
!width="10%"| Pierderi<br />(m, r, d)
!width="7%"| Masive muntoase cucerite
!width="7%"| Cursuri de apă forțate
!width="8%"| Localități eliberate
!width="8%"| Din care orașe
!width="20%"| Pagube
|-
|[[România]] || [[23 august|23.08]].[[1944]] ||[[12 mai|12.05]].[[1945]] || >275.000(538.000) || 58.330 || || || 900 || 8 || 167.000 morți și răniți<br />material de luptă
|-
|[[Iugoslavia]]|| || || || || || || || ||
|-
|[[Ungaria]] || [[8 octombrie|8.10]].[[1944]] || [[15 ianuarie|15.01]].[[1945]]|| 210.000 || 42.000 || 3 || 4 || 1.237 || 14 || 21.045 prizonieri<br />9.700 morți<br />? răniți<br />material de luptă
|-
|[[Cehoslovacia]] || [[18 decembrie|18.12]].[[1944]] || [[12 mai|12.05]].[[1945]] || 248.430 || 66.495 || 10 || 4 || 1.722 || 31 ||
|-
|[[Austria]] || [[10 aprilie|10.04]].[[1945]]|| [[12 mai|12.05]].[[1945]] || 2.000 || 100 || || || 7 || 1 || 4.000 morți, răniți, prizonieri<br />tehnică de luptă
|-
|<small>TOTAL ESTIMAT</small>||[[23 august|23.08]].[[1944]] || [[12 mai|12.05]].[[1945]] || 538.536 || 169.822 || 20 || 12 || 3.821 || 53 || 117.798 prizonieri<br />18.731 morți
|-
|colspan="10"|<small>PRESCURTĂRI:</small> d = dispăruți; m = morți; r = răniți.
|}


== După război ==
== După război ==
[[Fișier:Romania WWII.png|thumb|right|277px|România după [[Al Doilea Război Mondial]]. Teritoriile pierdute sunt marcate cu verde deschis.]]
Under the [[1947]] [[Paris Peace Treaties|Treaty of Paris]], the Allies refused co-belligerent status to Romania. Northern Transylvania was, once again, recognised as an integral part of Romania, but the USSR was allowed to annex Bessarabia and Northern Bucovina; renamed the "[[Moldavian SSR]]", they became independent only in [[1991]], under the name of [[Moldova]].
[[Fișier:Contested Islands between Romania and Ukraine.jpg|thumb|right|277px|Granița de pe Dunăre cu URSS. Insulele răpite în 1948]]
În ciuda actului de la 23 august 1944, România a constituit, în ochii URSS, o pradă de război, iar în ochii aliaților apuseni, un stat dușman învins. Delegația română la tratativele de pace de la Paris a argumentat că și guvernul [[Philippe Pétain|Pétain]], singurul legal în [[Franța]] în perioada iunie 1940 - august 1944, fusese un aliat al Germaniei fără ca asta să tăgăduiască Franței dreptul de a fi numărată printre cobeligeranți, dar URSS și-a impus punctul de vedere și prin condițiile [[Tratatele de pace de la Paris, 1947|Tratatului de la Paris]] din [[1947]], Aliații au refuzat României statutul de stat cobeligerant. Pe principiul că "cel care ocupă un teritoriu își impune și sistemul său social", armata sovietică a impus venirea la putere a cominterniștilor și comuniștilor. La presiunile URSS, guvernul [[Constantin Sănătescu|Sănătescu]] este dizolvat și înlocuit cu guvernul [[Nicolae Rădescu|Rădescu]] (decembrie 1944 - martie 1945), unde sunt incluși reprezentanți ai [[Frontul Național Democrat|Frontului Național Democrat]] (constituit în octombrie 1944), în posturi cheie ca justiția (Lucrețiu Pătrășcanu) și transporturile ([[Gheorghe Gheorghiu-Dej]]).

Deși [[URSS]]-ului i-a fost recunoscută definitiv anexarea Basarabiei și a Nordului Bucovinei, iar [[Bulgaria|Bulgariei]] recuperarea [[Cadrilater]]ului , totuși contribuția României de partea Aliaților nu rămâne total fără urmări. În ciuda încercărilor Ungariei de a conserva [[Oradea]] și [[Satu-Mare]], nordul Transilvaniei a fost, din nou, recunoscut ca parte integrantă a României, până la frontiera trasată în 1919/1920 de comisia internațională condusă de geograful francez [[Emmanuel de Martonne]], care este frontiera actuală.

Nordul Bucovinei și partea de sud a Basarabiei au revenit [[RSS Ucraineană|RSS Ucrainene]], iar restul Basarabiei, împreună cu o parte din fosta [[RASS Moldovenească|Republică Sovietică Socialistă Autonomă Moldovenească]], a constituit o nouă republică a URSS denumită [[RSS Moldovenească]]. Aceasta a devenit independentă în [[1991]], sub numele de [[Republica Moldova]].

La [[6 martie]] [[1945]], [[Iosif Stalin]] impune numirea guvernului [[Petru Groza]], controlat de FND cu dominantă comunistă, care deținea 14 ministere. Pentru a-și atrage simpatia populației, acesta legiferează reforma agrară, prin care sunt expropriate peste 1.400.000 ha de pământ, care sunt date la 900.000 de familii de țărani. La [[21 august]] [[1945]], Regele Mihai I începe "greva regală", adică refuză să mai promulge decretele-legi ale guvernului. În mod ilegal, însă, guvernul le aplică. Între 7 și 18 mai are loc procesul mareșalului Ion Antonescu și al principalilor săi colaboratori; condamnat la moarte, mareșalul va fi executat la 1 iunie 1946. Comuniștii asociază pe mareșal partidelor istorice pentru a le discredita pe acestea.

La [[19 noiembrie]] [[1946]] au loc primele alegeri parlamentare postbelice. Cu toate că rezultatele reale indicau victoria decisivă a [[Partidul Național Țărănesc|Partidului Național Țărănesc]], rezultatele oficiale falsificate au prezentat victoria cu peste 70% a Blocului Partidelor Democratice (PCR, PSD, PNL-Gheorghe Tătărescu, PNȚ-Anton Alexandrescu, Frontul Plugarilor, Partidul Național Popular). La [[30 iulie]] [[1947]], în urma [[Înscenarea de la Tămădău|înscenării de la Tămădău]], liderii Partidului Național Țărănesc sunt arestați și trimiși în judecată (vor fi condamnați la 12 noiembrie 1947 la închisoare), iar partidul este dizolvat. La 6 noiembrie 1947, gruparea PNL-Gheorghe Tătărescu ("tovarășă vremelnică de drum" - cum o taxau cinic comuniștii) este eliminată din Parlament și Guvern.

Devenită ultima piedică în calea instaurării depline a comunismului, monarhia este abolită prin abdicarea silită a Regelui Mihai I la [[30 decembrie]] [[1947]] și plecarea acestuia în exil forțat.

== Note ==
<references/>

== Bibliografie ==
* ''„România în al doilea război mondial: (1939 - 1945)”'', [[Dinu C. Giurescu]], 1999, editura ALL Educational
* ''„România în anii celui de-al doilea război mondial”'', [[Ioan Scurtu]], 1989

== Vezi și ==
* [[Bombardarea României în al Doilea Război Mondial]]
* [[Cimitirul militarilor români de la Rossoșka]]
* [[Ocuparea sovietică a României]]
* [[Tribunalele Poporului]]
* [[Mișcarea de rezistență din România în Al Doilea Război Mondial]]

== Legături externe ==
* [http://www.worldwar2.ro/ Armata română în al Doilea Război Mondial], worldwar2.ro
* [http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/ce-luptat-armata-romana-dincolo-nistru De ce a luptat Armata Română dincolo de Nistru?] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20111119094328/http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/ce-luptat-armata-romana-dincolo-nistru |date=2011-11-19 }}, 25 iulie 2011, ''Historia''
* [http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Dotarea-armatei-Doilea-Razboi-Mondial_0_499750240.html Dotarea armatei române în al Doilea Război Mondial], 16 iunie 2011, Ioan I. Scafeș, ''Adevărul'' - ''[http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/dotarea-armatei-romane-al-doilea-razboi-mondial-mondial Historia]{{Legătură nefuncțională|date=octombrie 2022 |bot=InternetArchiveBot |fix-attempted=yes }}''
* [http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/intrarea-romaniei-razboi-o-eroare-motivata-geopolitic Intrarea României în război - o eroare motivată geopolitic] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20130619204655/http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/intrarea-romaniei-razboi-o-eroare-motivata-geopolitic |date=2013-06-19 }}, 14 septembrie 2011, Adrian Cioroianu, ''Historia''
* [http://adevarul.ro/cultura/istorie/urmarile-nedreptati-raul-mai-mic-pericolul-sovietic-romania-anului-1940-1_522ae766c7b855ff5656f9b9/index.html Urmările unei nedreptăți: răul cel mai mic și pericolul sovietic în România anului 1940], 7 septembrie 2013, ''Adevărul'' - ''[http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/romania-1940-urmarile-unei-nedreptati articol Historia] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20140107043611/http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/romania-1940-urmarile-unei-nedreptati |date=2014-01-07 }}''
* [http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/trecerea-prutului-extaz-agonie Trecerea Prutului - de la extaz la agonie] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20110917190530/http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/trecerea-prutului-extaz-agonie |date=2011-09-17 }}, 4 iulie 2011, Manuel Stănescu, ''Historia''
* [http://www.ziare.com/social/romani/sa-ne-amintim-prutul-inca-e-acolo-1023783 Sa ne amintim: Prutul inca e acolo], 27 iunie 2010, Laurentiu Dologa, ''Ziare.com''
* [http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/cum-a-fost-tarata-romania-in-razboi-270357.html Cum a fost târâtă România în război] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20120715013152/http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/cum-a-fost-tarata-romania-in-razboi-270357.html |date=2012-07-15 }}, 13 iulie 2012, Virgil Lazar, ''România liberă''
* [http://www.jurnalul.ro/special/istorie-nemtii-au-fost-inghesuiti-in-balcani-42450.htm Istorie - Nemții au fost înghesuiți în Balcani]{{Legătură nefuncțională|date=octombrie 2022 |bot=InternetArchiveBot |fix-attempted=yes }}, 23 iunie 2005, Mihai Pelin, ''Jurnalul Național''
* [http://adevarul.ro/moldova/actualitate/romania-intrat-razboiul-antisovietic-sterge-umilintele-ultimatumului-26-28-iunie-1940-1_50bd42d17c42d5a663c95950/index.html România a intrat în războiul antisovietic pentru a șterge umilințele ultimatumului din 26-28 iunie 1940], 22 iunie 2011, Ion Preasca, ''Adevărul''
* [http://www.flux24.ro/100-de-ostasi-romani-vs-3000-de-militari-sovietici-un-mort-si-doi-raniti-la-peste-350-de-morti-din-armata-rosie-incredibil/ 100 de ostași români vs. 3000 de militari sovietici. Un mort și doi răniți la peste 350 de morți din Armata Roșie. Incredibil?] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20150520001136/http://www.flux24.ro/100-de-ostasi-romani-vs-3000-de-militari-sovietici-un-mort-si-doi-raniti-la-peste-350-de-morti-din-armata-rosie-incredibil/ |date=2015-05-20 }}, flux24.ro

'''''Imagini'''''
* [http://www.ziare.com/cultura/documentar/submarinul-delfinul-tancurile-si-ostasii-romani-in-al-doilea-razboi-mondial-i-imagini-de-arhiva-documentar-1236647 Submarinul Delfinul, tancurile si ostasii romani, in al Doilea Razboi Mondial (I) - imagini de arhiva - Documentar], 25 mai 2013, Laurentiu Dologa, ''Ziare.com''
* [http://www.ziare.com/cultura/documentar/avioanele-navele-si-ostasii-armatei-romane-in-al-doilea-razboi-mondial-imagini-de-arhiva-ii-documentar-1236648 Avioanele, navele si ostasii armatei romane, in al Doilea Razboi Mondial - imagini de arhiva (II) - Documentar], 26 mai 2013, Laurentiu Dologa, ''Ziare.com''
* [https://www.ww2incolor.com/Romanian+Forces/?g2_page=52 Imagini de arhiva cu armata română în al Doilea Război Mondial] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20140512230834/https://www.ww2incolor.com/Romanian+Forces/?g2_page=52 |date=2014-05-12 }}


{{al doilea război mondial|state=uncollapsed}}
Soviet occupation following World War II led to the formation of a [[communism|communist]] Peoples Republic in [[1947]] and the abdication of the king.
{{Subiecte Republica Moldova}}
{{Control de autoritate}}
[[Categorie:România în Al Doilea Război Mondial| ]]

Versiunea curentă din 22 februarie 2024 19:30

Istoria României
Stema României
Acest articol este parte a unei serii
Preistoria pe teritoriul României
Epoca pietrei
Epoca bronzului
Epoca fierului
Dacia
Cultura și civilizația dacică
Războaiele daco-romane
Dacia romană
Originile românilor
Evul Mediu timpuriu în România
Formarea statelor medievale
Țările Române în Evul Mediu
Țara Românească
Principatul Moldovei
Dominația otomană
Țările Române la începutul epocii moderne
Epoca fanariotă
Modernizarea țărilor române
Regulamentul Organic
Revoluția Română de la 1848
Principatele Unite
Războiul de Independență
Regatul României
Primul Război Mondial
Unirea Basarabiei cu România
Unirea Bucovinei cu România
Unirea Banatului cu România
Unirea Transilvaniei cu România
România în al Doilea Război Mondial
Comunismul în România
Ocupația sovietică a României
R.P. Română/R.P. Romînă
R.S. România
Revoluția Română din 1989
România după 1989
Vezi și
Istoria românilor
Istoria militară a României
Istoriografia română

Portal România
 v  d  m 

După o perioadă de neutralitate de mai bine de un an, în decursul căreia Regatul României a permis evacuarea guvernului, tezaurului și forțelor poloneze spre Egiptul sub mandat britanic, dar a cedat teritorii aliaților de atunci ai Germaniei naziste, anume URSS, Ungaria și Bulgaria, odată cu venirea la putere a lui Ion Antonescu, România s-a aliat oficial cu Puterile Axei în octombrie 1940 și - sub pretextul de a recupera teritoriile amputate - intră în iunie 1941 în război de partea acestora împotriva URSS, care va duce armata română până în stepa din nordul Caucazului și înapoi. La data de 23 august 1944, armata sovietică fiind deja în Moldova de nord încă din luna martie, Regele Mihai I decide înlăturarea mareșalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistițiului cu Aliații. În urma refuzului Conducătorului Statului, Ion Antonescu, de a executa cerința regală, Regele Mihai l-a destituit și l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaților, alături de care a participat la luptele contra armatelor naziste. Pentru România participarea la cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat prin semnarea Tratatului de pace de la Paris (1947) ca stat învins, cu Basarabia, Nordul Bucovinei și sudul Dobrogei (Cadrilaterul) pierdute definitiv dar, cu recuperarea nordului Transilvaniei.


România în perioada dintre cele două războaie mondiale[modificare | modificare sursă]

Steagul Partidului Național Creștin

Până în 1938, forma de guvernământ română a fost aceea de monarhie constituțională parlamentară. Principalele partide erau Partidul Național Țărănesc (P.N.Ț), Partidul Național Liberal (P.N.L.) și grupări radicale violente, care luptau împotriva democrației parlamentare: comuniștii și partidele fasciste precum, legionarii, Frontul Românesc, Partidul Național Creștin al lui A. C. Cuza și Octavian Goga și altele. Tulburările politice și economice din perioada următoare Primului Război Mondial favorizau dezordinea politică, precum și aceste grupări care au dus la fascizarea și destrămarea României Mari. Într-un deceniu (1928-1938) s-au succedat la conducerea României 25 de guverne. Constituția din 1923 îi dădea regelui posibilitatea de a dizolva parlamentul și de a organiza alegeri anticipate.

La 11 februarie 1938 a fost instaurată Dictatura regală a lui Carol al II-lea, ca o reacție la aceste tulburări, prin instalarea unui guvern condus de patriarhul Miron Cristea. Constituția a fost abrogată și înlocuită cu una nouă intrată în vigoare la 27 februarie, prin care toate puterile erau concentrate în mâna regelui, iar parlamentul avea doar rolul de instituție auxiliară legislativă. Printr-un decret-lege, toate partidele politice parlamentare au fost regrupate într-un Front al Renașterii Naționale, din care legionarii și comuniștii erau excluși. S-a format un consiliu de coroană, care avea un caracter consultativ. Printre măsurile luate pentru instaurarea și consolidarea dictaturii regale au fost arestați șeful legionarilor, Corneliu Zelea Codreanu și alți 12 lideri legionari, care au fost împușcați din ordinul regelui la 30 noiembrie 1938 sub pretextul de „fugă de sub escortă”[1].

Odată cu declanșarea războiului și cu prăbușirea Franței care, prin convenția de la 23 august 1939 garantase frontierele României, integritatea regatului României era subminată din exterior de revendicările sovietice, ungare și bulgare, susținute de Germania și Italia (Pactul Ribbentrop-Molotov) și din interior, de mișcări naționaliste și grupări politice pro-naziste, printre care Grupul Etnic German din România, condus de Andreas Schmidt. Venind la putere, Ion Gigurtu a inițiat o politică pro-Axa Berlin-Roma, inclusiv măsuri antisemite [2]. Această politică a inclus acceptarea arbitrajului lui Hitler asupra Transilvaniei, Gigurtu declarând că România trebuie să facă sacrificii teritoriale pentru a demonstra orientarea sa nazistă și aderarea totală la Axa Berlin-Roma.[3]. Carol al II-lea formează atunci, la 22 iunie 1940 Partidul Națiunii, un partid unic în fruntea căruia se așează el însuși. Acest regim politic, dictatorial, antifascist și anticomunist, naționalist și creștin, este denumit carlist. Durata sa va fi scurtă, sub patru luni. Nici tulburările și asasinatele politice nu încetează, nici integritatea teritorială nu este păstrată (prin tratatul Hitler-Stalin, Tratatul de la Craiova și Al Doilea Arbitraj de la Viena Dictatul de la Viena România pierde peste o treime din teritoriu și peste un sfert din populație). Criza regimului carlist se încheie prin formarea guvernului Ion Antonescu - Horia Sima. Antonescu a cerut abdicarea regelui la 6 septembrie 1940 și și-a preluat puteri dictatoriale în cadrul Statului Național-Legionar în care el s-a autonumit „Conducător” (din germană Führer). Horia Sima a fost numit vicepreședinte al Consiliului de Miniștri și ministru secretar de stat[4].

Înzestrarea Armatei României în perioada celui de-al Doilea Război Mondial[modificare | modificare sursă]

Din studiile întocmite de Marele Stat Major la începutul lui 1934 asupra situației echipării armatei rezultau următoarele: existentul în arme individuale acoperea necesarul pentru 31 de divizii; în puști-mitralieră (13.240) - pentru 20 de divizii; în mitraliere (13.587) - 37 de divizii; în tunuri de câmp (calibre 75 și 76,2 mm) - 22 divizii; în obuziere (4 baterii a câte 4 piese pentru o divizie) - 10 divizii. Cu piesele de artilerie grea aflate în serviciu se puteau constitui două divizioane de obuziere calibru 150 mm și alte patru divizioane de tunuri cu țeavă lungă, calibru 120 mm.

Într-o situație dificilă se afla aviația militară, care la începutul anului 1934, dispunea - în total, inclusiv aparatele defecte și în stare de reparație - de 9 avioane de recunoaștere, 101 de observație, 20 de legătură, 35 de vânătoare și 39 de bombardament[5].

În anul 1939, armata română deținea: carabine noi, de calibru 7,92 mm., 300.000 un. (acopereau doar 30% din necesar), iar mitralierele, 3.500 un., satisfăceau 70% din nevoile de dotare. În privința artileriei, existau 630 obuziere dintre care - față de nevoi - numai 248 de piese, calibrul 100 mm, erau noi; la artileria grea de corp de armată, preconizată a fi înzestrată cu obuziere Skoda de 150 mm și tunuri cu țeva lungă 105 mm, față de un necesar fixat la 222 obuziere și 183 de tunuri, existau 180 de obuziere și 72 de tunuri de fabricație nouă, restul fiind acoperit cu material vechi. Ca mijloace antitanc, întreaga armată română dispunea de 24 de tunuri calibru 47 mm și 500 de mine antitanc[5].

Începutul celui de al Doilea Război Mondial[modificare | modificare sursă]

Animație cu schimbările granițelor României între 1859-2010

Pe 23 august 1939 Germania nazistă și Uniunea Sovietică au semnat pactul Ribbentrop-Molotov, al cărui protocol secret prevedea împărțirea Poloniei și României între cele două puteri, URSS revendicând României, Bucovina de Nord și Basarabia. În septembrie, Polonia este invadată și împărțită conform pactului. România, oficial, o țară neutră, a primit și adăpostit refugiații polonezi și, mai ales, a transportat armata, guvernul și tezaurul băncii poloneze de la frontiera din Bucovina până în teritoriul britanic (Alexandria din Egipt), prin căile ferate, șoselele și porturile românești de la Marea Neagră, mulțumită mobilizării CFR, SMR și LARES.

În iunie 1940, ca urmare a ultimatumului dat de Uniunea Sovietică, România a fost nevoită să evacueze și să cedeze, fără luptă, Basarabia și Bucovina de Nord de asemenea, și Ținutul Herța, care nu făcea parte nici din Bucovina, nici din Basarabia, și, anterior, nu fusese revendicat de URSS. Evacuarea armatei și administrației române a fost însoțită de acțiuni antiromânești ale sovieticilor. Două treimi din Basarabia au fost alipite unei mici republici sovietice autonome pre-existente, formând Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, restul fiind anexate Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Ocupația sovietică a desfășurat o campanie de distrugere a ființei naționale românești prin deportări în masă[6] și prin interzicerea valorilor românești[7].

Instalat la 4 iulie 1940, guvernul Ion Gigurtu, pretextând o tentativă de a câștiga bunăvoința Germaniei hitleriste, a introdus o legislație antisemită, în concordanță cu propria sa ideologie fascistă și, după modelul german. El însă nu a reușit să obțină sprijinul Germaniei, deoarece aceasta îi sprijinea pe cei care pierduseră Primul Război Mondial și care solicitau din ce în ce mai virulent revizuirea granițelor[8]. Astfel că, la 30 august 1940, prin Dictatul de la Viena, puterile Axei au forțat România să cedeze Ungariei jumătate din Transilvania. Zona respectivă a fost cunoscută de atunci drept „Transilvania de Nord”, pentru a fi deosebită de „Transilvania de Sud”, care a rămas sub guvernarea românească. Pe 7 septembrie 1940, prin Tratatul de la Craiova, Cadrilaterul (două județe din partea sudică a Dobrogei, Durostor și Caliacra) a fost cedat Bulgariei.

Venirea la putere a lui Antonescu[modificare | modificare sursă]

Harta administrativă a României în 1942

În septembrie 1940, Ion Antonescu a fost numit de Regele Carol al II-lea, prin Decret Regal prim-ministru, însărcinat cu formarea unui guvern de uniune națională. Generalul Antonescu le-a propus Partidului Național-Țărănesc și liberalilor să colaboreze la guvernare, însă aceștia au refuzat și, după abdicarea lui Carol al II-lea - la cererea lui Antonescu - cele două partide au refuzat în continuare să se implice în mod direct în guvernare, desemnând doar niște „specialiști” din rândurile propriilor membri, pentru a „sfătui” guvernul format de Antonescu[9]. Deci, Ion Antonescu și-a format guvernul din legionari conduși de Horia Sima, din apropiați ai săi, militari și civili, la care a adăugat și consilieri desemnați de celelalte partide politice și i-a dat la semnat foarte tânărului rege Mihai I, decretul prin care România a fost declarată „Stat Național Legionar”.

Steaua lui David[modificare | modificare sursă]

Potrivit mărturiei lui Raoul Șorban - care a salvat evrei în timpul holocaustului din România și ulterior, a fost onorat de Israel cu distincțiile de „Drept între popoare” și „Cetățean de Onoare al Israelului” - au existat în România legi discriminatorii elaborate după pilda nazistă, deși unele dintre ele au fost tărăgănate, găsindu-se tot felul de pretexte de a le ocoli. D.sa, dar și istoricul Dinu C. Giurescu afirmă că au fost lideri români, precum legionarii, care cereau ca în România, evreii să poarte - ca semn distinctiv - „Steaua lui David” (steaua galbenă), însă în urma întâlnirii dintre Wilhelm Filderman, care deținea funcția de președinte al Uniunii Comunităților Evreiești, și Ion Antonescu, mareșalul a dat, la 8 septembrie 1941, dispoziția ca nici-un evreu din România să nu fie obligat să poarte însemnul - Consulul român din Paris a cerut același drept și pentru evreii cetățeni români care se aflau în Franța[10]. Horia Sima, adjunctul lui Antonescu, și Garda de Fier, aflată la putere din 14 septembrie 1940 și până la 21 ianuarie 1941, au făcut abstracție de directivele Conducătorului, au aplicat legislația anti-semită și au înăsprit prigoana evreilor mult peste aceasta.[11] Deoarece, ca urmare a politicii antilegionare din timpul dictaturii lui Carol al II-lea, Garda de Fier a ajuns la guvernare fără o seamă de lideri importanți care fuseseră eliminați la ordinul regelui, violența legionarilor era întețită de o cerință de răzbunare împotriva tuturor partizanilor „carliști” sau a regimului parlamentar anterior, astfel că, cu ocazia dezgropării lui Codreanu, mai mult de 60 de foști demnitari antebelici au fost uciși în închisoarea de la Jilava, pe 27 noiembrie 1940, în timp ce își așteptau deciziile judecătorești pentru o presupusă implicare în asasinarea lui Codreanu [12][13] și, pe lângă aceștia, au fost asasinați în apropierea Ploieștiului istoricul și fostul prim-ministru Nicolae Iorga și economistul Virgil Madgearu, de asemenea, un fost ministru, considerați de asasini ca „autorii morali” ai eliminării lui Codreanu.[14].

Guvernarea legionară a redresat economia statului (înregistrându-se la sfârșitul anului 1940 un excedent bugetar consistent) prin metode similare cu cele ce vor fi folosite de comuniști șase ani mai târziu: confiscarea averilor unor societăți, bănci (îndeosebi cu acționari evrei) și foști demnitari din epoca parlamentară.

Coabitarea Gărzii cu Ion Antonescu a fost conflictuală. Socotind legionarii fanatici, mult prea violenți fără discriminare și incontrolabili, Ion Antonescu a încercat îndepărtarea Gărzii de Fier de la guvernare, ceea ce a produs Rebeliunea legionară, prin care Mișcarea legionară a încercat să-l înlăture pe Antonescu de la putere, câștigând simpatiile ofițerilor armatei, studențimii și muncitorimii. Dar, în mare majoritate, aceștia au luat partea mareșalului, astfel că, în patru zile, Antonescu a înăbușit revolta legionară și a exclus Garda de Fier din guvern. Horia Sima și aproximativ 700 de demnitari legionari s-au refugiat în Germania, alții circa 8000 fiind internați în lagăre[15].

Eliberarea Basarabiei și campania din URSS[modificare | modificare sursă]

Ordinul de zi emis de generalul Ion Antonescu Armatei României, în 22 iunie 1941, prin care i s-a indicat acesteia să treacă Prutul și să elibereze Basarabia și Bucovina de Nord de sub ocupația sovietică

Pe 22 iunie 1941, unități ale armatelor germană și română au început campania din est împotriva Uniunii Sovietice, prima operațiune numindu-se „Operațiunea München”, de recucerire a Basarabiei și Bucovinei. Armata Română a început lupta împotriva forțelor sovietice în dimineața zilei de 22 iunie 1941, pe un front cuprins între munții Bucovinei și Marea Neagră. Înaintarea a fost, însă, inegală și cu mult în urma succeselor armatelor germane pe alte fronturi. În timp ce grupul de armate centru înaintase sute de kilometri în Bielorusia, lichidând două uriașe pungi, la Minsk și Smolensk, luând sute de mii de prizonieri, armatele române și germane abia cu greu făceau progres în Basarabia. La 5 iulie 1941 intră în Cernăuți primele trupe române. La 10 iulie orașul Soroca este eliberat de către Divizia blindată română, care, apoi, se îndreaptă către localitatea Bălți pe care o eliberează la 12 iulie. Localitatea Orhei este eliberată în data de 15 iulie de către unități din Divizia 5 infanterie română. Pe 16 iulie, ca urmare a acțiunilor întreprinse de Corpul 3 român și Corpul 54 german, este eliberat orașul Chișinău. A doua zi, pe 17 iulie, Cartierul general al Comandamentului frontului germano-român transmite că odată cu victoria pentru cucerirea masivului Cornești, „cheia strategică a Basarabiei e în mâna noastră” și că Hotinul, Soroca, Orheiul și Chișinăul au fost eliberate. Pe 21 iulie, Divizia 10 infanterie trece Dunărea și eliberează localitățile Ismail, Chilia Nouă, Vâlcov și continuă să meargă către Cetatea Albă cu scopul eliberării totale a Basarabiei.[16] Într-o lună de lupte, armata română înaintase 100 de kilometri. Armatele germane de pe celelalte fronturi înaintaseră peste 600 de kilometri.

Odată Basarabia eliberată, opoziția din România, reprezentată de Iuliu Maniu, s-a declarat împotriva înaintării armatei române dincolo de Nistru. În scrisoarea adresată de Iuliu Maniu generalului Ion Antonescu, el felicita armata română pentru eliberarea Basarabiei și a Nordului Bucovinei, considerând ca o înaintare dincolo de Nistru înseamna agresiune.

La 27 iulie 1941 Hitler i-a trimis lui Antonescu un mesaj de felicitare pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei și îi cere să treacă Nistrul și să ia sub supraveghere teritoriul dintre Nistru și Bug. Dacă până la eliberarea teritoriilor românești, Antonescu a avut sprijin total din partea societății românești, în momentul în care s-a înfăptuit acest lucru, a apărut întrebarea dacă să se meargă doar „până la Nistru sau până la victoria finală”. Iuliu Maniu atunci declara că mai departe nu este războiul românilor și că atenția ar trebui îndreptată către Ardeal. Antonescu a hotărât să treacă Nistrul cu speranța că Hitler va face dreptate românilor în problema Ardealului. Astfel că la scrisoarea trimisă de Hitler în 27 iulie, răspunde afirmativ la 31 iulie, arătându-și totodată și încrederea în „justiția pe care Führerul cancelar Adolf Hitler o va face poporului român și drepturilor statornice seculare, misiunii sale din Carpați, de la Dunăre și de la Marea Neagră”.[17]

Trupe românești și germane trec Prutul pentru eliberarea Basarabiei

În continuare, trupele române au primit ordin sa înainteze către Odesa. Bătălia de la Odesa a fost sângeroasă și prelungită de neputința trupelor românești de a sparge cercul de apărare al orașului. Între 6 august și 16 octombrie 1941 românii au pierdut 17.792 morți, 63.345 răniți și 11.471 dispăruți, în total 92.608 oameni. Cu toate aceste sacrificii, trupele române nu au ocupat însă Odesa prin asalt direct, iar garnizoana sovietică nu s-a predat. Odesa a fost evacuată la ordinul lui Stalin numai când Crimeea a intrat în vizorul german. Trupele de la Odesa au fost mutate la Sevastopol, unde au rezistat până la mijlocul anului 1942.

În anii 1941 și 1942, unitățile române, operând sub comandament general german, au luat parte la bătăliile din Crimeea, Caucaz, la Cotul Donului și Stalingrad. La pierderile generale de 130.000 militari morți, răniți și dispăruți în anul 1941, s-au adăugat marile pierderi ale Armatei a 3-a la cotul Donului și ale Armatei a 4-a în Stepa Calmucă, la sfârșitul anului 1942 și începutul anului 1943, ridicâdu-se la 182.441 militari (16.566 morți, 67.182 răniți, 98.692 dispăruți), fapt care a redus considerabil capacitatea combativă a armatei române.

După aceste înfrângeri, în februarie 1943, armatele 3 și 4 au fost trimise în țară pentru refacere. În prima jumătate a anului 1943, pe Frontul de Est mai rămăseseră 7 divizii românești, care au acționat în capul de pod din Kuban, de unde s-au retras, înfrânte, în Crimeea, în toamna anului 1943. În timpul luptelor din Caucaz și a celor din capul de pod din Kuban, unitățile române au pierdut 39.074 de militari.

Fomație de luptă formată din avioane românești IAR 80

În anul 1944, principalele acțiuni la care armata română a participat au fost mai restrânse: 7 divizii de infanterie, cavalerie și vânători de munte în Crimeea, în cadrul Armatei a 17-a germană. În urma ofensivei armatei sovietice din primavara anului 1944, din totalul de 65.000 de militari români aflați în Crimeea, la 1 aprilie 1944 au fost evacuați 35.857 (54,61%). Cu unitățile refăcute, cele două armate române, a 3-a si a 4-a, au luat parte în continuare la luptele care s-au dus, inclusiv pe teritoriul României, până la 23 august 1944, în cadrul Grupului de armate german sub denumirea „Ucraina de Sud”.[18]

În anii regimului lui Antonescu, România a alimentat economia de război a Germaniei cu petrol, cereale, precum și produse industriale.

România a devenit o țintă a bombardamentului aliat, mai ales pe 1 august 1943, când au fost atacate câmpurile petroliere și rafinăriile de la Ploiești (Operațiunea Tidal Wave).

Deși și România și Ungaria erau aliate ale Germaniei, regimul Antonescu și-a continuat ostilitatea diplomatică față de Ungaria din cauza problemei Transilvaniei.

România și Holocaustul[modificare | modificare sursă]

Trenurile morții: 30 iunie-6 iulie 1941

În iunie-august 1940, printr-un pachet de legi similare Legilor de la Nürnberg, autoritățile române i-au exclus din serviciul public pe funcționarii evrei. Etnicilor evrei li s-a interzis exercitarea oricăror funcții publice, fiind înlăturați nu numai din aparatul funcționăresc, din armată și din magistratură, ci și din societățile comerciale, din echipele sportive etc. Totodată, li s-a interzis cumpărarea de imobile.[19] În continuare, prin Decretul-lege din 9 august 1940, publicat în Monitorul Oficial nr. 193/1940, au fost interzise căsătoriile etnicilor români cu etnici evrei, iar cele deja existente au fost declarate nule. În octombrie 1940 bunurile funciare ale evreilor au fost naționalizate.

Atrocitățile au început în luna iunie 1941 prin pogromul de la Iași. În așa-numitele trenuri ale morții (trenuri cu deportați plimbate atâta timp prin Moldova, până când pasagerii au murit de sete și de foame) au fost uciși aproximativ 4.400 de evrei.[20] În conformitate cu raportul oficial al Comisiei Internaționale privind Studierea Holocaustului în România: „În trenul morții care a plecat din Iași către Călărași, în sudul României, care transporta probabil până la 5.000 de evrei, doar 1.011 au ajuns la destinație în viață după șapte zile. (Poliția română a numărat 1.258 de trupuri). Trenul morții către Podu Iloaiei (la 15 km de Iași) îmbarcase aproape 2.700 de evrei la plecare, dintre care doar 700 au mai coborât în viață. Trupele române care au ocupat orașul Odessa s-au făcut responsabile de masacrele de la Odesa, de la Dalnic și din lagărul de concentrare Bogdanovca în timpul cărora 40.000 de evrei au fost împușcați în toamna anului 1941.[21][22][23]

Demiterea și arestarea Mareșalului Antonescu[modificare | modificare sursă]

În septembrie 1942 începutul ofensivei și încercuirii de la Stalingrad l-au convins pe Antonescu că războiul este pierdut[necesită citare].

La începutul anului 1944 economia României era în pragul colapsului datorită cheltuielilor de război, lipsei mânei de lucru, „românizării” industriilor și comerțului (jefuirea sistematică a averilor evreiești, sub conducerea coruptă și neprofesionistă a lui Radu Lecca) și, combinată cu pierderile uriașe de pe front au accentuat resentimentul împotriva „bocancului german“ în rândul celor care în primă fază au sprijinit alianța cu Germania. Regele Mihai, care, inițial, nu s-a implicat efectiv în politica României, a fost atras să colaboreze cu liderii partidelor opoziționiste. La 23 august 1944 Regele Mihai și-a dat acordul pentru înlăturarea prin forță a mareșalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistițiului cu Aliații. În urma refuzului net al lui lui Antonescu, la 23 august 1944, Regele Mihai l-a destituit și l-a arestat (deoarece Antonescu a fost numit prim-ministru prin Decret-Regal al lui Carol al II-lea a fost dreptul Regelui Mihai să abroge decretul anterior, deci, acțiunea a fost legală și nu o lovitură se stat). Imediat, el l-a numit prim-ministru pe generalul Constantin Sănătescu, în fruntea unui guvern compus din militari și reprezentanți ai Blocului Național Democrat, ca miniștri fără portofoliu. În aceeași zi, seara, la orele 22:00, Regele a difuzat „Proclamația către țară”, prin care anunța revenirea la un regim democratic, încheierea războiului cu Aliații și întoarcerea armelor împotriva forțelor Axei. Acestea, însă, nu au împiedicat continuarea ocupației sovietice și, nici pâstrarea în captivitate a circa 130.000 de militari români în Uniunea Sovietică, unde mulți au pierit în lagăre de muncă forțată.[24]

Războiul împotriva Germaniei Naziste[modificare | modificare sursă]

Forțele române pe frontul de vest

La 12 septembrie, România semnează Armistițiul cu Aliații, asumându-și obligația de a contribui cu 38 de divizii la efortul de luptă antihitlerist. La 25 octombrie, sunt eliberate ultimele localități românești: Carei și Satu-Mare. România participă la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei, mobilizând pentru aceasta cca. 567.000 de soldați. Cele mai grele lupte s-au dat în asediul Budapestei și în Munții Tatra, ele fiind soldate cu mari pierderi de vieți omenești. Cele 260 de zile de participare la războiul antihitlerist se încheie la 12 mai 1945, lăsând loc întăririi influenței sovietice în România.

Punctele cel mai occidentale eliberate de armata română în ofensiva împotriva Germaniei naziste au fost orașele Chotěboř și Humpolec, la 90 km est de Praga, în ziua de 4 mai 1945.[25]

Statistici pentru ofensiva către vest
Țara Începutul campaniei Terminarea campaniei Efective Pierderi
(m, r, d)
Masive muntoase cucerite Cursuri de apă forțate Localități eliberate Din care orașe Pagube
România 23.08.1944 12.05.1945 >275.000(538.000) 58.330 900 8 167.000 morți și răniți
material de luptă
Iugoslavia
Ungaria 8.10.1944 15.01.1945 210.000 42.000 3 4 1.237 14 21.045 prizonieri
9.700 morți
? răniți
material de luptă
Cehoslovacia 18.12.1944 12.05.1945 248.430 66.495 10 4 1.722 31
Austria 10.04.1945 12.05.1945 2.000 100 7 1 4.000 morți, răniți, prizonieri
tehnică de luptă
TOTAL ESTIMAT 23.08.1944 12.05.1945 538.536 169.822 20 12 3.821 53 117.798 prizonieri
18.731 morți
PRESCURTĂRI: d = dispăruți; m = morți; r = răniți.

După război[modificare | modificare sursă]

România după Al Doilea Război Mondial. Teritoriile pierdute sunt marcate cu verde deschis.
Granița de pe Dunăre cu URSS. Insulele răpite în 1948

În ciuda actului de la 23 august 1944, România a constituit, în ochii URSS, o pradă de război, iar în ochii aliaților apuseni, un stat dușman învins. Delegația română la tratativele de pace de la Paris a argumentat că și guvernul Pétain, singurul legal în Franța în perioada iunie 1940 - august 1944, fusese un aliat al Germaniei fără ca asta să tăgăduiască Franței dreptul de a fi numărată printre cobeligeranți, dar URSS și-a impus punctul de vedere și prin condițiile Tratatului de la Paris din 1947, Aliații au refuzat României statutul de stat cobeligerant. Pe principiul că "cel care ocupă un teritoriu își impune și sistemul său social", armata sovietică a impus venirea la putere a cominterniștilor și comuniștilor. La presiunile URSS, guvernul Sănătescu este dizolvat și înlocuit cu guvernul Rădescu (decembrie 1944 - martie 1945), unde sunt incluși reprezentanți ai Frontului Național Democrat (constituit în octombrie 1944), în posturi cheie ca justiția (Lucrețiu Pătrășcanu) și transporturile (Gheorghe Gheorghiu-Dej).

Deși URSS-ului i-a fost recunoscută definitiv anexarea Basarabiei și a Nordului Bucovinei, iar Bulgariei recuperarea Cadrilaterului , totuși contribuția României de partea Aliaților nu rămâne total fără urmări. În ciuda încercărilor Ungariei de a conserva Oradea și Satu-Mare, nordul Transilvaniei a fost, din nou, recunoscut ca parte integrantă a României, până la frontiera trasată în 1919/1920 de comisia internațională condusă de geograful francez Emmanuel de Martonne, care este frontiera actuală.

Nordul Bucovinei și partea de sud a Basarabiei au revenit RSS Ucrainene, iar restul Basarabiei, împreună cu o parte din fosta Republică Sovietică Socialistă Autonomă Moldovenească, a constituit o nouă republică a URSS denumită RSS Moldovenească. Aceasta a devenit independentă în 1991, sub numele de Republica Moldova.

La 6 martie 1945, Iosif Stalin impune numirea guvernului Petru Groza, controlat de FND cu dominantă comunistă, care deținea 14 ministere. Pentru a-și atrage simpatia populației, acesta legiferează reforma agrară, prin care sunt expropriate peste 1.400.000 ha de pământ, care sunt date la 900.000 de familii de țărani. La 21 august 1945, Regele Mihai I începe "greva regală", adică refuză să mai promulge decretele-legi ale guvernului. În mod ilegal, însă, guvernul le aplică. Între 7 și 18 mai are loc procesul mareșalului Ion Antonescu și al principalilor săi colaboratori; condamnat la moarte, mareșalul va fi executat la 1 iunie 1946. Comuniștii asociază pe mareșal partidelor istorice pentru a le discredita pe acestea.

La 19 noiembrie 1946 au loc primele alegeri parlamentare postbelice. Cu toate că rezultatele reale indicau victoria decisivă a Partidului Național Țărănesc, rezultatele oficiale falsificate au prezentat victoria cu peste 70% a Blocului Partidelor Democratice (PCR, PSD, PNL-Gheorghe Tătărescu, PNȚ-Anton Alexandrescu, Frontul Plugarilor, Partidul Național Popular). La 30 iulie 1947, în urma înscenării de la Tămădău, liderii Partidului Național Țărănesc sunt arestați și trimiși în judecată (vor fi condamnați la 12 noiembrie 1947 la închisoare), iar partidul este dizolvat. La 6 noiembrie 1947, gruparea PNL-Gheorghe Tătărescu ("tovarășă vremelnică de drum" - cum o taxau cinic comuniștii) este eliminată din Parlament și Guvern.

Devenită ultima piedică în calea instaurării depline a comunismului, monarhia este abolită prin abdicarea silită a Regelui Mihai I la 30 decembrie 1947 și plecarea acestuia în exil forțat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Istoria românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi, 1975, Constantin C. Giurescu & Dinu C. Giurescu, p.740-741
  2. ^ NYT 5 iulie 1940, NYT 7 iulie 1940, NYT 30 iulie 1940,NYT 9 august 1940
  3. ^ Le Figaro, 9 august 1940, NYT, 9 august 1940
  4. ^ Istoria românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi, 1975, Constantin C. Giurescu & Dinu C. Giurescu, p.742
  5. ^ a b Comisia de Istorie Militară (). Istoria Militară a Poporului Român, Vol. VI. Editura Militară. p. 227-228. 
  6. ^ Nikolai Feodorovici Bugai: Deportarea popoarelor din Ucraina, Bielorusia și Moldova (în rusește), Ed.: Dittmar Dahlmann et Gerhard Hirschfeld, Essen, 1999, pp. 567-581: acest autor este singurul care a avut acces la arhivele NKVD
  7. ^ Un pas înainte și trei înapoi pentru economia de piață din Basarabia, prof. univ. Sergiu Ion Chircă
  8. ^ Istoria românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi, 1975, Constantin C. Giurescu & Dinu C. Giurescu, p.775
  9. ^ Istoria românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi, 1975, Constantin C. Giurescu & Dinu C. Giurescu, p.780
  10. ^ Evreii din România (1939-1944), Dinu C. Giurescu
  11. ^ Vohn, Cristina: Romanizarea României, „Jurnalul Național”, 21 noiembrie 2005, Romanizarea Romaniei[nefuncțională] accesat la 7 iulie 2012
  12. ^ Vlad Georgescu, Istoria românilor, Humanitas, pag.233
  13. ^ Florin Constantiniu, O istorie sinceră a poporului român, Univers Enciclopedic, pag. 390
  14. ^ Virgil Madgearu, cazut sub armele legionarilor[nefuncțională], 8 martie 2004, Jurnalul Național, accesat la 7 iulie 2012
  15. ^ Pro Memoria, Rebeliunea legionară, Steliu Lambru
  16. ^ Magazin istoric, iunie 1991, România în al doilea război mondial, Alesandru Duțu, Mihai Retegan, Marian Stefan, p.35-37
  17. ^ Magazin istoric, iunie 1991, România în al doilea război mondial, Alesandru Duțu, Mihai Retegan, Marian Stefan, p.38
  18. ^ WorldWar2.ro - Military operations, www.worldwar2.ro 
  19. ^ Decretul-lege din 8 august 1940 privind situația juridică a evreilor, publicat în Monitorul Oficial nr. 183/1940.
  20. ^ Muzeul Evreilor din România, citat de ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung de la joi, 24 ianuarie 2005
  21. ^ „Ottmar Trașcă - Ocuparea orașului Odessa de către Armata Română și măsurile adoptate față de populația evreiască, octombrie 1941 – martie 1942”. „Anuarul Institutului de Istorie «G. Barițiu» din Cluj-Napoca”, tom. XLVII, 2008, p. 377-425. 
  22. ^ „Bogdanovka” (PDF). Yad Vashem. 
  23. ^ „Raport final al comisiei pentru studierea Holocaustului în România” (PDF). p. 165. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  24. ^ Regele Mihai va participa la parada militară de la Moscova din 9 mai Arhivat în , la Wayback Machine., 27 aprilie 2010, Historia, accesat la 17 februarie 2011
  25. ^ Ștefan Pascu (dir.): Atlas pentru istoria României, ed. Didactică și Pedagogică, București 1983, p. 79.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • „România în al doilea război mondial: (1939 - 1945)”, Dinu C. Giurescu, 1999, editura ALL Educational
  • „România în anii celui de-al doilea război mondial”, Ioan Scurtu, 1989

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini