Oslo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Oslo este capitala Norvegiei, şi are o 517.401 locuitori, număr care reprezintă 11,4% din întreaga populaţie a Norvegiei. Zona metropolitană se extinde până la judeţul Akershus şi strânge o populaţie de 783.829 locuitori (ianuarie 2002). Localitate urbană (bykommune) Oslo şi judeţul omonim (fylke) sunt una şi aceaşi entitate, care se întinde pe o suprafaţă de 454 km².

Vedere dinspre Primărie spre fiord
Vedere dinspre Primărie spre fiord

Oslo este situat în capul fiordului Oslo. Fiordul se află în sudul oraşului. În partea opusă se află dealuri verzi şi munţi. Există 40 de insule pe terioriul oraşului, cea mai mare fiind Malmøya (0,56 km²). Oslo are 343 lde lacuri, cel mai mare fiind Maridalsvannet (3,91 km²). Acesta este şi sursa cea mai importantă de apă. Cel mai înalt punct este Kirkeberget, cu 629 m.

Oslo a fost fondat în jurul anului 1048 d. Hr. de către regele Harald Hardråde. Originea numelui este neclară. Oslo a devenit capitla Norvegiei în timpul domniei lui Håkon al V-lea (1299-1319), primul rege care şi-a stabilit permanent la Oslo, şi care de asemnea a demarat construcţia castelului Akershus. Un secol mai tâziu, Norvegia a devenit partea slabă într-o uniune cu Danemarca şi importanţa oraşului a fost redusă la gradul de centru administrativ al puterii daneze. Faptul că Universitatea Oslo a fost fondată doar 1811 a avut un efect advers în dezvoltarea ţării.