Muzică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Muzica în sens generic este orice formă de artă sau divertisment compusă dintr-un aranjament de sunete generate în mod deliberat sau nu. Definiţia muzicii în sens precis este un subiect controversat, dar de obicei este dată ca o serie organizată de sunete şi pauze, de natură temporală, asociate de obicei cu un anume grad de ritm, melodie şi armonie.

Există nenumărate metode de a asculta muzică. Cea mai tradiţională metodă este de a o asculta live, în prezenţa muzicienilor. Muzica poate fi ascultată live şi prin intermediul unui radio sau televizor, însă rezultatul este mai apropiat de redarea unei înregistrări audio sau a urmăririi unui videoclip muzical. Unele recitaluri live conţin elemente preînregistrate, cum este cazul DJ-ilor care folosesc discuri vinil pentru a produce muzică prin zgârierea acestora. Evident că o altă alternativă de a asculta muzică este producţia proprie, fie că folosiţi un instrument muzical, cântaţi vocal sau compuneţi.

Chiar şi hipoacuzicii pot experimenta muzica, simţind vibraţiile în corp; cel mai faimos exemplu de muzician lipsit de auz este Ludwig van Beethoven, care a creat multe compoziţii celebre după ce şi-a pierdut auzul complet.

Pentru persoanele cu interes şi înclinaţie spre muzică există studii muzicale; muzicologia conţine un câmp vast de studii muzicale, inclusiv teorie muzicală şi istorie muzicală.

Muzica fiind o artă străveche, de-a lungul timpului a apărut un număr impresionant de stiluri muzicale. Etnomuzicologia este ştiinţa care studiază aceste genuri în sens antropologic.

Alte link-uri

Formaţii muzicale