Sicilia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sicilia (Sicilia în italiană) este una dintre regiunile autonome ale Italiei şi cea mai mare insulă din Mediterană.

Geografie

Sicilia are o suprafaţă de 25.000 km² şi 5,1 milioane de locuitori. Prinicipalele oraşe sunt Palermo, Catania, Messina, Siracusa, Marsala şi Trapani. Un oraş de mare importanţă este Taormina.

Vulcanul Etna este situat în Catania. În nord, insulele Eoliene fac parte din punct administrativ din Sicilia, la fel ca şi insulele Egadi la est.

Sicilia este cunoscută de peste 200 ani pentru producţia sa de cereale;olivele şi vinul sunt două alte produse impotante. minele din regiunea Caltanissetta au fost în secolul al XIX-lea producătoare mare de sulf, dar şi-au început declinul din anii 1950.

Istorie

Antică

Sicilia a fost colonizată la început de fenicieni, de cartagenezi şi de greci, şi mai apoi de romani după primul război punic, devenind o sursă importantă de cereale pentru Roma. După retragerea Imperiului Roman, Sicilia a fost guvernată de Imperiul Bizantin până la cucerirea arabă din 827 până la 965.

Evul Mediu

Diversitatea culturală şi toleranţa religioasă din perioada musulmană a continuat sub autoritatea normanzilor, care au cucerit insula între 1060-1090 şi au transformat-o într-un regat în 1130, şi sub dinastia germană Hohenstaufen care a condus din 1194, adoptând Palermo ca şi reşedinţă regală din 1220.

Conflictele între dinastia Hohenstaufen şi papalitate a provocat în 1266 cucerirea insulei de Charles I, duc de Anjou. Pe 30 martie 1282, opoziţia faţă de suveranitatea franceză şi taxe, a condus la cucerirea şi invadarea cu succes de către regele Peter III al Aragonului al Aragonului.

Epoca modernă

Guvernată de regii Spaniei din 1479, Sicilia a suferit o teribilă epidemie de ciumă în 1656, urmată de un important cutremur în estul insulei în 1693. După Pactul de la Utrecht din 1713, Sicilia a trecut sub coroana de Savoia, care a fost cedată de către habsburgi în schimbul Sardiniei. În 1735, Sicilia, ca şi Napoli a trecut sub autoritatea Bourbonilor spanioli formând regatul celor Două-Sicilii. Atunci când Napoleon i-a alungat pe bourboni de pe continent, aceştia s-au refugiat în Sicilia.

Epoca contemporană

Din 1816 au fost iniţiate unele mişcări de portest împotriva refuzului Bourbonilor de a accepta câteva reforme. În sfârşit, în 1860, după expediţia lui Giuseppe Garibaldi, Sicilia s-a alăturat Italiei.

În ciuda unei dezvoltări economice, ce a avut loc după unificarea cu Italia, Sicilia a fost depăşită la diferenţă mare de creşterea industrială a marilor zone urbane din nordul Italiei. Reţeaua de crimă organizată cunoscută sub numele de mafia şi-a păstrat influenţa din secolul al XIX-lea, deşi parţial suprimată de regimul fascist de la sfârşitul anilor 1920.

După cel de Al Doilea Război Mondial, Sicilia a fost eliberată de forţele anglo-americane între 10 iulie şi 16 august 1943.

După 1946, Sicilia a devenit or regiune autonomă şi a beneficiat de reforma agrară parţială din 1950-1962, precum şi de fondurile speciale provenite de la Cassa per il Mezzogiorno, fondul guvernului italian pentru regiunile din sud.