Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
Formula 1 (F1) este clasa superioară în cursele auto cu monoposturi, definită de Federația Internațională de Automobilism (FIA), organul conducător al sporturilor cu motor. Cuvântul „Formula” din denumire se referă la un set de reguli cărora toți participanții și vehiculele trebuie să se conformeze. Un sezon de Campionat Mondial de F1 constă dintr-o serie de curse, cunoscute ca Mari Premii (Grands Prix), ce se desfășoară pe circuite speciale, sau în unele cazuri pe străzi închise ale orașelor. Rezultatele tuturor curselor sunt combinate pentru a determina doi campioni anuali, campionul la piloți și campionul la constructori.

Standardele de securitate sunt îmbunătățite constant, iar dacă la primul campionat mondial, în Marele Premiu de la Silverstone în 1950, nu erau prezente echipe medicale și nici cu existau măsuri de securitate în caz de accidente, în anii 1960 căștile de protecție și combinezoanele pentru piloți au devenit obligatorii pentru piloți, iar FIA și-a asumat responsabilitatea pentru siguranța pe circuite. Pașii următori au fost sporirea siguranței mașinii de Formula 1 în anii 1970: deschiderea cabinei de pilotaj a fost lărgită pentru a permite piloților să iasă mai rapid în caz de accidente și oglinzile retrovizoare exterioare au devenit obligatorii. În anii 1980, monococ-ul din fibre de carbon l-a înlocuit pe cel din aluminiu, sporind nivelul protecției la impact. Imediat după moartea lui Ayrton Senna și Roland Ratzenberger la Imola în 1994, o serie de măsuri au fost întreprinse pentru a încetini mașinile. În 1998, anvelopele canelate le-au înlocuit pe cele netede de curse, pentru reduce viteza în viraje. Măsurile de siguranță continuă să fie introduse și în secolul 21, cu o serie de circuite care și-au schimbat configurația pentru a spori protejarea piloților.

Această listă include piloții care au decedat pe durata unor curse din cadrul Campionatelor Mondiale FIA, și a celor care au murit conducând o mașină de Formula 1 în afara campionatului mondial. Comisarii de cursă și spectatorii care au murit ca urmare a acestor accidente nu sunt incluși în listă. 52 de piloți au murit conducând o mașină de Formula 1, Cameron Earl fiind primul în 1952. Treizeci și doi de piloți au murit din cauza incidentelor întâmplate în weekend-urile de Mare Premiu ale Campionatului Mondial, șapte ca rezultat al traumelor suferite în sesiunea de teste și 11 în evenimente de Formula 1 extra-competiționale. Indianapolis Motor Speedway este circuitul cu cele mai multe incidente fatale; șapte piloți au decedat aici în cadrul curselor de Indianapolis 500. 15 piloți au decedat în anii 1950, 14 în anii 1960, 12 în anii 1970, 4 în anii 1980, 2 în anii 1990, 2 în anii 2000 și 3 în anii 2010. După moartea lui Ayrton Senna în 1994, niciun alt pilot nu a murit ca urmare a traumelor suferite în accidente suferite în cadrul Campionatului Mondial timp de 20 de ani, până la Jules Bianchi care a decedat în 2015 din cauza complicațiilor rănilor suferite în timpul Marelui Premiu al Japoniei din anul precedent. Doar doi campioni de Formula 1 au murit în cadrul activităților ce țin de Formula 1, Jochen Rindt în 1970, și Ayrton Senna. Jochen Rindt este unicul pilot care devine campion postmortem.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
16 aprilie:
Vladimir Ilici Lenin

Alte aniversări: 15 aprilie16 aprilie17 aprilie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.