Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.
Articole de calitate
Conținut recomandat

Anna Vissi (în greacă Άννα Βίσση; n. ) este o cântăreață, compozitoare și actriță născută în Cipru, cunoscută la nivel internațional în special în Cipru, Grecia și Statele Unite. În anii '80, Vissi a început o colaborare exclusivă cu Nikos Karvelas rezultând unul dintre cele mai de succes parteneriate muzicale din istoria Greciei. Împreună au fondat casa de discuri CarVi, care a devenit mai târziu Sony Music Grecia. A experimentat mai multe stiluri de muzică și a fost una din primii artiste din Grecia care au introdus elemente din muzica pop și cea dance în genurile laïko și entehno. Cel mai mare succes comercial l-a avut albumul Fotia (1989), urmat de Kravgi (2000), care a devenit cel mai bine vândut album al anilor 2000 și al optulea cel mai bine vândut album din toate timpurile în ceea ce privește numărul de copii vândute, în timp ce alte șase albume – Kitrino Galazio (1979), I Epomeni Kinisi (1985), Klima Tropiko (1996), Travma (1997) și Antidoto (1998) – s-au vândut în peste un milion de exemplare. A lansat mai multe șlagăre, printre care cel mai cunoscut cântec este „Dodeka”. Totuși, din cauza schimbării imaginii și trecerea la un stil laïko-pop mult prea comercial, piesele sale au fost primite de critică cu recenzii mixte, iar popularitatea sa a intrat într-un declin în anii 2010.

Cariera sa se întinde de-a lungul a aproape patru decenii, timp în care Vissi a influențat mai multe generații de tinere artiste. A câștigat șase premii Arion Music, 15 premii Pop Corn Music, și nouă premii MAD Video Music. Din 1995 până în 2013, Vissi a primit 32 de discuri de platină și 11 de aur în Grecia, devenind una dintre cele mai comerciale artiste din istoria țării cu peste 9,5 milioane de înregistrări vândute în întreaga lume. Albumul său Kravgi rămâne unul dintre cel mai bine vândute albume ale anilor 2000 și unul dintre cel mai bine vândute din toate timpurile, în vreme ce alte două —Travma și Antidoto— se regăsesc printre succesele comerciale. În Statele Unite, piesa Annei „Call Me", varianta în limba engleză a piesei Eisai (Tu ești), ajunge numărul 1 în U.S. Billboard Hot Dance Club Play Chart, în 2005. În 2010, Alpha TV a numit-o a doua cea mai certificată câtăreață greacă din 1960 încoace, după Haris Alexiou, în timp ce Forbes a considerat-o a cincisprezecea celebritate cu cea mai mare influență în Grecia.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
29 martie: Vinerea Mare (Creștinismul occidental, 2024)
Trandafirul alb al casei York

Alte aniversări: 28 martie29 martie30 martie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.