Bere

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Berea este o băutură alcoolică produsă prin fermentarea apei, drojdiei de bere, malţului şi hameiului. Aceasta are aproximativ 5% alcool; aşa-numita bere fără alcool are între 0 şi 0,5% alcool.

Temperatura de băut perfectă a berii se află între 6 şi 8 °C.

De obicei energia berii provine din grâne, dar poate să vină şi din energia cartofilor sau a mazării. Se poate spune că şi japoneza Sake se poate încadra în definiţia berii. În Rusia, berea se încadrează oficial la categoria băuturilor non-alcoolice.

Istorie

Berea a apărut acum cca. 6000 de ani. Vine cel mai probabil de la pâine care s-a udat şi a început să fermenteze, de unde a apărut procesul de fermentare.

Această descoperire a avut loc de mai multe ori în istoria omenirii, astfel că nu se poate şti sigur, unde a fermentat la început berea.

Cele mai vechi urme de bere, care provin din anii 3500-2900 î.Hr., au fost decscoperite decurând în Tepe, Mesopotamia (astăzi în Iranul de vest).

Mărci de bere faimoase

Belgia
Interbrew
Danemarca
Carlsberg - Tuborg
Germania
Beck's - Bitburger - DAB - Krombacher - Paulaner - Veltins
Irlanda
Guiness - Kilkenny
Japonia
Asahi
Olanda
Alpha - Amstel - Bavaria - Brand - Brouwmeester - Dommel - Grolsch - Heineken - Hertog Jan - Karlsquell - Leeuw - Oranjeboom - Raaf - Texelse Bierbrouwerij
Republica Cehă
Budejovice
România
Ursus - Bucegi
Rusia
Baltika - Bocxkarjov - Ocxakovo - Nevskoje
Tailanda
Singha
SUA
Anheuser-Busch - Coors - Miller - Samuel Adams