Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.
Articole de calitate
Conținut recomandat

The Fame Monster este o versiune reeditată a albumului de debut al cântăreței americane Lady Gaga, The Fame (2008), lansată la 18 noiembrie 2009 sub egida Interscope Records. S-a stabilit inițial ca The Fame Monster să fie versiunea deluxe a unei relansări a albumului The Fame, însă casa de discuri Interscope a decis să lanseze cele opt cântece noi drept un extended play în unele țări. Decizia a fost luată, de asemenea, datorită faptului că Gaga a considerat că o relansare ar fi mult prea costisitoare, iar albumele au concepte diferite, descriindu-le ca fiind ying și yang. Versiunea deluxe reprezintă un album dublu ce conține cele opt noi cântece pe primul disc, și albumul The Fame pe cel de-al doilea disc. O ediție super deluxe a albumului The Fame Monster ce include produse suplimentare, notabil o șuviță a unei peruci a cântăreței, a fost lansată la 15 decembrie 2009.

Din punct de vedere muzical, The Fame Monster este un album pop cu influențe din muzica disco, glam rock și synthpop a anilor '70 și '80, industrial și gothică. Inspirația din spatele materialului a venit și din spectacolele de modă și podiumuri. Potrivit solistei, albumul vorbește despre partea întunecată a faimei, fiind exprimată în versuri prin metafora unui monstru. Fotografiile folosite pentru copertă au fost realizate de Hedi Slimane și au o temă gotică. Imaginile au fost refuzate inițial de către compania de înregistrări, însă Gaga i-a convins într-un final a-i permite să le folosească.

The Fame Monster a obținut recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate. În unele țări, albumul a activat în clasamente alături de The Fame, ajungând pe prima poziție a topurilor din Regatul Unit, Australia, Austria, Belgia, Finlanda, Germania, Irlanda, Noua Zeelandă, Polonia și Elveția. În Statele Unite, materialul discografic a ocupat locul cinci în ierarhia Billboard 200 și s-a clasat pe locul întâi în clasamentul topul pentru albume dance/electronice. The Fame Monster a obținut numeroase premii de la lansarea sa. Acesta a primit un total de șase nominalizări la cea de-a 53-a ediție a premiilor Grammy, inclusiv cea de-a doua nominalizare consecutivă la premiul Grammy pentru albumul anului, și câștigând premiul Grammy pentru cel mai bun album pop vocal.

Primul disc single extras de pe album, „Bad Romance”, a fost un succes comercial, clasându-se pe prima poziție a topurilor din peste 20 de țări din întreaga lume, în timp ce în Statele Unite, a ajuns pe locul doi în clasamentul Billboard Hot 100. Următoarele single-uri, „Telephone” și „Alejandro” au fost de succes, devenind șlagăre de top 10 în numeroase țări din întreaga lume. „Dance in the Dark” a fost lansat ca single în câteva țări, obținând un succes moderat în clasamente.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale
Centrala nucleară de la Cernobîl

Alte aniversări: 25 aprilie26 aprilie27 aprilie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.