Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.
Articole de calitate
Conținut recomandat

Ashanti Shequoiya Douglas (n. 13 octombrie 1980, Glen Cove, New York) este o cântăreață de muzică rhythm and blues, textieră, actriță, dansatoare și fotomodel american. Ashanti este cunoscută în mare parte datorită albumului său de debut Ashanti, ce a câștigat un premiu Grammy în anul 2003. De pe acest material face parte cel mai bine clasat disc single din cariera muzicală a interpretei, „Foolish”, care a staționat pe locul 1 în Billboard Hot 100 timp de zece săptămâni consecutive. Ashanti a înregistrat un mare succes, vânzările sale din prima săptămână depășind 500.000 de exemplare doar pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. De asemenea, Ashanti a devenit prima femeie din lume ce a reușit să dețină, simultan, trei cântece de top 10 în S.U.A.

În anul 2003, Douglas, și-a lansat cel de-al album de studio, Chapter II, care, la rândul lui s-a clasat pe locul 1 în Billboard 200. De pe material au fost extrase trei discuri single, „Rock wit U (Awww Baby)”, „Rain on Me” și „Breakup 2 Makeup”, primele două ocupând poziții de top 10 în S.U.A. Un an mai târziu, Concrete Rose, cel de-al treilea material discografic de studio obține locul 7 în clasamentul albumelor din S.U.A., în timp ce discul single „Only U” s-a poziționat pe treapta secundă în UK Singles Chart.

După o pauză de patru ani, în 2008, artista a lansat albumul The Declaration. Materialul a devenit un eșec, comercializându-se în mai puțin de 300.000 de exemplare în S.U.A. De pe acesta a fost extras discul „The Way That I Love You”, ce a obținut locul 2 în Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs. A devenit primul cântec semnat Ashanti ce a ocupat locul 1 într-un clasament Billboard în șase ani, după ce s-a poziționat pe locul 1 în Billboard R&B\Hip Hop Recurrent Airplay. În luna mai a anului 2009, Ashanti și-a reziliat contractul cu casa de discuri Murder Inc., alături de care a colaborat timp de peste opt ani.

Ashanti a afirmat că Whitney Houston, Janet Jackson, Prince, Madonna, Tupac Shakur, Mary J. Blige, Ella Fitzgerald, Smokey Robinson, Donna Summer, și Blue Magic au influențat-o în cariera muzicală. Apreciată de critici ca fiind o textieră talentată, Ashanti deseori și-a scris propriile cântece. În prezent lucrează la propria companie cu activitate editoriala, Written Entertainment și la cel de-al cincilea album, Braveheart. A cântat alături de alte 15 artiste „Just Stand Up” pentru teledonul „Stand Up to Cancer” care a ajutat la strângerea a 100 de milioane de dolari pentru cercetările anti-cancer.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
23 aprilie: Ziua limbii engleze • Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor
Carol al II-lea al Angliei

Alte aniversări: 22 aprilie23 aprilie24 aprilie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.