Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
„Hung Up” este un cântec al interpretei americane Madonna de pe cel de-al zecelea ei album de studio, Confessions on a Dance Floor (2005). În urma utilizării cântecului în diferite reclame și seriale, piesa compusă și produsă de Madonna în colaborare cu Stuart Price a fost lansată ca primul disc single extras de pe album la 17 octombrie 2005. „Hung Up” este inclus pe albumul greatest hits Celebration (2009) și a reprezentat prima piesă a Madonnei care a fost lansată spre descărcare digitală pe iTunes Store.

„Hung Up” conține un fragment din cântecul formației ABBA, „Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)”, pentru care Madonna a solicitat permisiunea textierilor Benny Andersson și Björn Ulvaeus. Din punct de vedere muzical, „Hung Up” conține influențe ale muzicii pop a anilor '80, iar un ceas ticăind este utilizat ca element de fundal, sugerând teama de a pierde timpul. Din punct de vedere al versurilor, este un cântec dance tradițional despre o femeie puternică și independentă ce are probleme în relații.

Cântecul a obținut laude din partea criticilor de specialitate, aceștia considerând că piesa îi va readuce popularitatea cântăreței care s-a diminuat în urma lansării albumului American Life (2003). Aceștia au mai opinat că este cea mai bună piesă dance a Madonnei, comparând-o în mod favorabil cu alte cântece din același gen muzical. Criticii au mai complimentat, de asemenea, efectul de sincronizare al fragmentului din cântecul trupei ABBA cu piesa cântăreței. „Hung Up” a obținut un succes comercial în toată lumea, ocupând prima poziție a clasamentelor din peste 41 de țări și câștigând astfel un loc în Cartea Recordurilor. În Statele Unite, piesa a devenit cel de-al 36-lea șlagăr de top 10 al Madonnei în Billboard Hot 100, egalând-o astfel cu Elvis Presley drept artist cu cele mai multe cântece în top 10. „Hung Up” a devenit, de asemenea, cel mai de succes cântec dance al deceniului în Statele Unite. Piesa este unul dintre cele mai bine vândute single-uri din istorie, având vânzări de peste nouă milioane de exemplare în toată lumea.

Videoclipul cântecului a adus un omagiu lui John Travolta, filmelor și dansurilor lui. Regizat de Johan Renck, videoclipul începe cu Madonna îmbrăcată într-un costum mulat roz, dansând singură într-un studio de balet, acesta finalizându-se într-o sală de jocuri unde solista dansează cu trupa. Scenele intercalate prezintă oameni care își arată abilitățile de dans în diferite locații, inclusiv într-un cartier rezidențial din Los Angeles, un mic restaurant și un metrou din Londra. Videoclipul prezintă, de asemenea, și câteva scene de parkour. Madonna a interpretat „Hung Up” în numeroase apariții live, precum și în turneul Confessions Tour din 2006, turneul Sticky & Sweet din 2008 și turneul MDNA din 2012.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
12 mai:
Reconstituire a calculatorului Zuse Z3

Alte aniversări: 11 mai12 mai13 mai

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.