Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
Europa este, convențional, unul dintre cele șapte continente. Fiind cuprinsă în masa continentală a Eurasiei, Europa este separată de Asia prin Munții Ural, râul Ural, și Marea Caspică la est, și prin Munții Caucaz la sud-est. Europa are deschidere, în nord, la Oceanul Arctic, în vest — la Oceanul Atlantic, în sud — la Marea Mediterană, iar în sud-est la Marea Neagră și la căile ei de legătură spre Marea Mediterană. Totuși, granițele Europei — un concept ce datează încă din antichitate — sunt, oarecum, arbitrare, deoarece termenul de continent poate face referire la diferențele de ordin cultural și politic sau cele de ordin fizico–geografic.

După suprafață, Europa este al doilea cel mai mic continent, acoperind 10.180.000 de kilometri pătrați — 2 % din suprafața Pământului sau 6,8 % din cea terestră. Din cele 50 de state ale Europei, Rusia este cel mai mare (atât după suprafață, cât și după populație), în timp ce Vaticanul este cel mai mic. Europa este al treilea cel mai populat continent dupa Asia și Africa, cu o populație de 731 milioane de locuitori, reprezentând 11 % din populația lumii.

Aceasta e o listă cu țările Europei cu numele în limba română și limba națională, atât varianta scurtă cât și cea oficială, împreună cu capitalele fiecăreia.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
9 mai: Ziua Europei în Uniunea Europeană • Ziua Victoriei în diferite țări din Europa de Est (1945)
Robert Schuman

Alte aniversări: 8 mai9 mai10 mai

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.