Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
„Judas” este un cântec al interpretei americane Lady Gaga, lansat la 15 aprilie 2011 sub egida casei de discuri Interscope Records. A fost doilea disc single extras de pe cel de-al doilea album de studio al solistei, Born This Way (2011). Compus și produs de Lady Gaga și RedOne, „Judas” este o melodie dance și electro house despre o femeie ce este îndrăgostită de un bărbat care a înșelat-o. Cântecul întruchipează incidentele care au bântuit-o pe Gaga în trecut, iar semnificația de bază a piesei se referă la părțile negative ale vieții de care nu poate scăpa. Artista a explicat mai târziu că „Judas” a fost, de asemenea, despre onorarea întunericului interior pentru a ajunge la iluminare. Coperta single-ului a fost creată de cântăreață în Microsoft Word. În ciuda impactului polarizant din partea mai multor grupuri religioase, cântecul a primit aprecieri din partea criticilor de specialitate. Aceștia au comparat „Judas” cu „Bad Romance” în timp ce alții au considerat că piesa ar fi trebuit să fie primul single de pe album.

„Judas” a obținut, în general, recenzii pozitive din partea criticilor. Sunetul cântecului este unul similar cu celelalte piese produse de RedOne, notabil „Poker Face”, „LoveGame”, „Bad Romance” și „Alejandro”. Piesa conține trei ante-refrenuri diferite și un break down cu influențe house. Gaga a explicat că versurile rostite în mijlocul piesei vorbesc despre ea ca nemaiputând fi adusă pe calea cea dreaptă în ceea ce privește opiniile tradiționale despre cum ar trebui să fie o femeie. „Judas” a avut parte de un număr mare de vânzări la început, însă a avut un succes mai scăzut în comparație cu single-urile anterioare ale solistei. Piesa a devenit un șlagăr de top 10 în majoritatea clasamentelor, ocupând locul întâi în Coreea de Sud.

Un videoclipul pentru cântec a fost filmat în aprilie 2011, co-regizat de Gaga și Laurieann Gibson, iar actorul Norman Reedus a jucat în el. Videoclipul are o poveste biblică unde Reedus îl interpretează pe Iuda Iscariotul iar Gaga joacă rolul Mariei Magdalena. Acesta portretizează personajele ca fiind misionari ai zilelor noaste, într-o călătorie spre Ierusalim. Videoclipul include povestea biblică a lui Iuda, trădându-l pe Iisus, și se încheie cu Gaga drept Magdalena, fiind bătută cu pietre până la deces. Înainte de lansarea sa, Liga Catolică a criticat-o pe Gaga pentru utilizarea imaginilor religioase și rolul acesteia. Cu toate acestea, videoclipul a fost lăudat de către critici și a primit două nominalizări la ediția din 2011 a premiilor MTV Video Music Awards. Solista a interpretat „Judas” la numeroase emisiuni de televiziune, printre care The Graham Norton Show, Saturday Night Live, festivalul „Summer Concert Series” al emisiunii Good Morning America, X Factor, precum și The Ellen DeGeneres Show.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
16 mai:
Patrice de Mac-Mahon

Alte aniversări: 15 mai16 mai17 mai

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.