Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
„American Life” este un cântec al interpretei și textierei americane Madonna. Piesa de pe albumul cu același nume (2003) a fost lansată digital ca primul disc single extras de pe album la 8 aprilie 2003 de Maverick Records. Cântecul a fost compus și produs de Madonna și Mirwais Ahmadzaï; versurile piesei conțin o evoluție violentă și viziunea Madonnei cu privire la politică și religie. Cântăreața pune la îndoială superficialitatea vieții moderne și a visului american în timpul președinției lui George W. Bush. Spre sfârșitul cântecului, Madonna cântă rap, numind oamenii care lucrau pentru ea.

„American Life” a fost criticat aspru de criticii de specialitate, revista Blender numind-o a noua cea mai groaznică piesă a tuturor timpurilor. În ciuda comentariilor negative, „American Life” a ocupat prima poziție a clasamentelor din Canada, Danemarca, Italia, Japonia și Elveția, totodată clasându-se în top 10 în Australia, acolo unde a primit și discul de aur din partea Australian Recording Industry Association (ARIA). În Statele Unite, „American Life” s-a clasat pe locul 37 în Billboard Hot 100, rămânând în clasament timp de opt săptămâni. În Regatul Unit, cântecul a debutat pe locul al doilea în topul UK Singles Chart, poziția sa maximă.

Au fost filmate două videoclipuri pentru piesă, ambele realizate de regizorul suedez Jonas Åkerlund. Primul videoclip o prezintă pe Madonna la un spectacol de modă cu o temă militară, sfârșindu-se cu ea aruncând cu o grenadă spre George W. Bush. Înainte de lansarea propriu-zisă, videoclipul a provocat controverse datorită referințelor către politică, rasism și religie, determinând-o pe Madonna să explice conceptul său printr-un comunicat de presă. După ce invazia Irakului a început, Madonna a anulat lansarea videoclipului din cauza climatului politic din Statele Unite la vremea respectivă, lansând o versiune alternativă în care solista cântă în fața unui fundal cu drapelele țărilor din întreaga lume. „American Life” a fost interpretat în turneul Re-Invention World Tour (2004) și în timpul spectacolului Madonna: Tears of a Clown la Miami (2016).

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
23 aprilie: Ziua limbii engleze • Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor
Carol al II-lea al Angliei

Alte aniversări: 22 aprilie23 aprilie24 aprilie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.