Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.
Articole de calitate
Conținut recomandat

Podul Langlois din Arles este subiectul a cinci picturi (patru picturi în ulei și o acuarelă) și a patru desene realizate de pictorul olandez Vincent van Gogh. Lucrările au fost realizate în 1888, când Vincent locuia în Arles, în sudul Franței.

Pentru realizarea lucrărilor, Van Gogh a folosit un cadru de perspectivă pe care l-a creat și l-a utilizat în Haga. Vincent a fost influențat de stampele japoneze, tablourile cu Podul Langlois fiind evidențiate de folosirea simplificată a culorii, pentru crearea unei imagini armonioase și unificate. Culorile contrastante, cum ar fi albastru și galben, au fost folosite pentru conferi lucrărilor o anume vibrație. El a întrebuințat tehnica impasto, utilizând culoare pentru reprezentarea reflexiei luminii. Subiectul, un pod mobil peste un canal, i-a amintit de orașul natal din Olanda. Podul Langlois a fost un punct de trecere peste canalul dintre Arles și Bouc.

În 1930, podul de lemn a fost înlocuit cu unul de beton armat, lung de 45 m care permitea trecerea pe sub el a ambarcațiunilor. Acest pod a fost distrus de germani în 1944, ca și celelalte 11 poduri de pe canal, singurul rămas fiind cel de la Fos-sur-Mer, identic cu vechiul pod de lemn de la Langlois.

În 1959, și acest pod de lemn de la Fos a fost demontat, în cadrul unor lucrări de lățire a șoselei. Oficiul de turism din Arles l-a cumpărat, cu intenția de a-l monta în locului celui original, pictat de Van Gogh. Din motive tehnice și peisagistice a fost imposibilă reconstrucția sa pe amplasamentul original. A fost ales un amplasament la 3 km în aval și podul, după lucrări ample de restaurare, a fost finalizat în 1997. Din 1998 a fost declarat monument istoric, cu denumirea Pont van-Gogh. Din păcate, el are foarte puține în comun cu cel original: alt amplasament, alt pod, un peisaj total diferit de cel surprins de van-Gogh.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
19 aprilie:
Ghetoul Varșovia

Alte aniversări: 18 aprilie19 aprilie20 aprilie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.