Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Articol de calitate

Nicolae Ceauşescu

Nicolae Ceaușescu (n. 26 ianuarie 1918, d. 25 decembrie 1989) a fost conducătorul Republicii Socialiste România din 1965 și până la căderea regimului comunist în această țară, survenită între 17 - 22 decembrie 1989, cu puțin timp înaintea morții sale. Ceaușescu s-a născut în satul Scornicești, județul Olt, la 26 ianuarie 1918, într-o familie de țărani. La vârsta de 11 ani, după absolvirea școlii primare, Ceaușescu pleacă la București, unde se angajează ca ucenic cizmar.

În 1932 devine membru al Partidului Comunist Român, formațiune politică aflată în ilegalitate la acea vreme. În 1933 este arestat pentru prima oară, pentru agitație comunistă în timpul unei greve. În 1934 urmează încă trei arestări – pentru colectare de semnături în sprijinul eliberării unor muncitori feroviari acuzați de activitate comunistă și pentru alte acțiuni similare. În urma acestor arestări, este etichetat de autoritățile vremii drept „agitator comunist periculos”, precum și „distribuitor activ de material de propagandă comunistă și antifascistă”.

Ştiaţi că...

Actualităţi


Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.

Alte limbi

Wikipedia este o enciclopedie liberă și multilingvă. Proiectul în limba română a prins viață la 15 iulie 2003, și în prezent are 445.817 de articole. Mai jos găsiți alte versiuni ale Wikipediei:

Alte proiecte
Wikipedia este unul din proiectele cu conținut liber și gratuit coordonate de Fundația Wikimedia, din care fac parte și:
Wikisursă
Bibliotecă liberă
Wikționar
Dicționar liber
Wikivoyage
Ghiduri de călătorie libere
Wikicitat
Citate și proverbe
Wikimanuale
Manuale și ghiduri libere
Wikiștiri
Sursă de știri
Wikidata
Bază de date cu informații
Commons
Resurse media partajate
Meta-Wiki
Coordonarea tuturor proiectelor
MediaWiki
Software-ul pe care rulează proiectele
Wikispecii
Director de specii
Wikiversitate
Cursuri pentru studenți


Contact     Info     Fișier:Noia 64 apps knewsticker.png Presă     Românofonie     Lista Wikipediilor