Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.
Articole de calitate
Conținut recomandat

Arjen Robben (Pronunție în neerlandeză: /ˈɑrjən ˈrɔbə(n)/; n. ) este un jucător de fotbal neerlandez retras din activitate. A fost component al echipei naționale de fotbal a Țărilor de Jos, fiind și căpitanul acesteia. A participat la Campionatele Europene din 2004, 2008 și 2012 și la Campionatele Mondiale din 2006, 2010 și 2014. A jucat de regulă ca extremă, fiind rar folosit și ca atacant. A fost cunoscut pentru driblinguri, viteză, forță de pătrundere și un bun stângaci, mai ales pentru șuturile precise de la distanță.

Robben a devenit cunoscut în lumea fotbalului la Groningen, fiind jucătorul anului al echipei în sezonul de Eredivisie 2000-2001. Peste doi ani a semnat cu PSV, unde a devenit Cel mai bun tânăr fotbalist neerlandez și cu care a câștigat primul titlu. Din acest motiv cluburile engleze au încercat să-l aducă, cu Chelsea având câștig de cauză în 2004.

Debutul lui Robben la Chelsea a fost întârziat de accidentări, dar după revenire a reușit să câștige cu Chelsea Premier League de două ori consecutiv, fiind și Jucătorul Lunii în Premier League în noiembrie 2005. În cel de-al treilea sezon jucat în Anglia Robben a fost măcinat de accidentări, astfel că Chelsea l-a vândut la clubul spaniol Real Madrid pentru 35 de milioane de euro.

În august 2009, Robben a fost cumpărat de Bayern München pentru 25 de milioane de euro, marcând două goluri la debut. În primul sezon jucat pentru echipa bavareză a reușit să câștige primul titlu în Germania, fiind al cincilea campionat câștigat de Robben în opt ani, el marcând în același sezon și golul câștigător al Finalei Ligii Campionilor 2013. Pentru performanțele reușite la Bayern în primul sezon, Robben a fost numit Fotbalistul Anului în Germania. În 2014, Robben a fost numit al patrulea cel mai bun fotbalist din lume de ziarul The Guardian.

La 4 iulie 2019, Arjen Robben a ales să se retragă din fotbalul profesionist la doar 35 de ani, el spunând că aceasta a fost o decizie dificilă. Ultimul său meci a fost în luna mai a anului 2019 după câteva luni în care a stat pe bancă din cauza unei accidentări. Meciul a fost câștigat cu 5-1 de Bayern împotriva echipei Eintracht Frankfurt.

La 27 iunie 2020, la vârsta de 36 de ani, a hotărât să se întoarcă în fotbal la clubul la care a crescut, Groningen. S-a retras din activitate în iulie 2021

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
3 mai: Ziua Internațională a Libertății Presei • Vinerea Mare (Creștinismul răsăritean, 2024)
Coperta constituției poloneze din 3 mai

Alte aniversări: 2 mai3 mai4 mai

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.