Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.
Articole de calitate
Conținut recomandat
Fotbalistul PFA al anului (în engleză PFA Players' Player of the Year) este un premiu anual decernat celui mai bun jucător al anului din fotbalul englez. Premiul se acordă începând cu sezonul 1973–74, iar câștigătorul este ales prin vot de către membrii sindicatului fotbaliștilor, Professional Footballers' Association (PFA).

Primul câștigător al premiului a fost fundașul Norman Hunter, jucătorul lui Leeds United. Mark Hughes, Alan Shearer, Thierry Henry, Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Kevin De Bruyne și Mohamed Salah au câștigat premiul câte două ori, iar Thierry Henry, Cristiano Ronaldo și Kevin De Bruyne au câștigat premiul în sezoane consecutive. Dintre cei șapte, doar Alan Shearer a câștigat premiile sale jucând la două echipe diferite. Mai există un premiu separat, Tânărul fotbalist PFA al anului pentru jucători sub 23 de ani, tinerii fotbaliști rămânând eligibili să câștige și premiul la seniori. Astfel, de trei ori, același fotbalist a câștigat ambele premiu într-un sezon, Andy Gray în 1976–77, Cristiano Ronaldo în 2006–07 și Gareth Bale în 2012–13.

În fiecare primăvară, fiecare membru al asociației votează pentru doi fotbaliști. O listă scurtă a nominalizaților e publicată în aprilie și câștigătorul premiului, alături de câștigătorii altor premii anuale ale PFA, este anunțat la un eveniment de gală în Londra, câteva zile mai târziu. Premiul e considerat de fotbaliști a fi unul extrem de prestigios, Teddy Sheringham descriindu-l în 2001 ca "cel mai mare premiu individual ce poți să-l obții în joc", iar John Terry a spus în 2005 că "e o distincție importantă să fii votat de către colegii tăi profesioniști împotriva cărora joci săptămână de săptămână".

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
29 aprilie:
Elektromote, primul troleibuz

Alte aniversări: 28 aprilie29 aprilie30 aprilie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.